Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Prime Minister Narendra Modi on August 6, 2021, announced that the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award will be now known as the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. The highest sporting honour in the country which was named after the former Prime Minister of India Rajiv Gandhi has been rechristened in the honour of Hockey wizard Dhyan Chand.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Prime Minister Narendra Modi on August 6, 2021, announced that the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award will be now known as the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. The highest sporting honour in the country which was named after the former Prime Minister of India Rajiv Gandhi has been rechristened in the honour of Hockey wizard Dhyan Chand.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) PM Narendra Modi, while making the announcement, said that he had been getting many requests from the citizens all over the country to name the Khel Ratna after Major Dhyan Chand.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: PM Narendra Modi, while making the announcement, said that he had been getting many requests from the citizens all over the country to name the Khel Ratna after Major Dhyan Chand.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) PM Modi, while sharing the news via Twitter, said that respecting the sentiments, the Khel Ratna Award will be called Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. Major Dhyanchand was among India’s foremost sportsperson who brought honour and pride to the country.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: PM Modi, while sharing the news via Twitter, said that respecting the sentiments, the Khel Ratna Award will be called Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. Major Dhyanchand was among India’s foremost sportsperson who brought honour and pride to the country.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) I have been getting many requests from citizens across India to name the Khel Ratna Award after Major Dhyan Chand. I thank them for their views.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: I have been getting many requests from citizens across India to name the Khel Ratna Award after Major Dhyan Chand. I thank them for their views.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Respecting their sentiment, the Khel Ratna Award will hereby be called the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award!

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Respecting their sentiment, the Khel Ratna Award will hereby be called the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award!

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Prime Minister Modi while talking about the exceptional performances of the Men's and Women's Hockey teams, said that they have captured the imagination of the entire nation. There is a renewed interest towards the sport that has been emerging across the length and breadth of India. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Prime Minister Modi while talking about the exceptional performances of the Men's and Women's Hockey teams, said that they have captured the imagination of the entire nation. There is a renewed interest towards the sport that has been emerging across the length and breadth of India. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) It was instituted in 1991-92 and was named after the former Prime Minister of India Rajiv Gandhi. The first recipient of the Khel Ratna Award was Chess Vishwanathan Anand.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: It was instituted in 1991-92 and was named after the former Prime Minister of India Rajiv Gandhi. The first recipient of the Khel Ratna Award was Chess Vishwanathan Anand.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The other winners of the award include Sachin Tendulkar, Leander Paes, Dhanraj Pillay, Abhinav Bindra, Pullela Gopichand, Mary Kom, Arjun Bobby George, Rani Rampal.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The other winners of the award include Sachin Tendulkar, Leander Paes, Dhanraj Pillay, Abhinav Bindra, Pullela Gopichand, Mary Kom, Arjun Bobby George, Rani Rampal.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The highest sports honour now renamed as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award comes with a cash prize of Rs. 25 lakh. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The highest sports honour now renamed as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award comes with a cash prize of Rs. 25 lakh. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Major Dhyan Chand who was also known as The Wizard was a field hockey player. He played International Hockey from 1926 to 1949 and scored over 400 goals in his career. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Major Dhyan Chand who was also known as The Wizard was a field hockey player. He played International Hockey from 1926 to 1949 and scored over 400 goals in his career. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite