Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Every year on August 9, International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed to encourage protection and promotion of the rights of the indigenous peoples across the world.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Every year on August 9, International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed to encourage protection and promotion of the rights of the indigenous peoples across the world.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Indigenous peoples account for 6.2 per cent of the global population. There are over 476 million indigenous peoples spread across 90 countries in the world. They hold a significant relationship with lands, unique cultures, languages, traditions, and knowledge systems.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indigenous peoples account for 6.2 per cent of the global population. There are over 476 million indigenous peoples spread across 90 countries in the world. They hold a significant relationship with lands, unique cultures, languages, traditions, and knowledge systems.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The COVID-19 pandemic has affected populations across the world that were already fighting poverty, discrimination, instability, etc. The indigenous peoples have been exposed to severe challenges over their sustainability. Therefore, the International Day of the World’s Indigenous Peoples 2021 will focus on a new social construct.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The COVID-19 pandemic has affected populations across the world that were already fighting poverty, discrimination, instability, etc. The indigenous peoples have been exposed to severe challenges over their sustainability. Therefore, the International Day of the World’s Indigenous Peoples 2021 will focus on a new social construct.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The theme for International Day of the World’s Indigenous Peoples 2021 is ‘Leaving no one behind: Indigenous peoples and the call for a new social contract’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The theme for International Day of the World’s Indigenous Peoples 2021 is ‘Leaving no one behind: Indigenous peoples and the call for a new social contract’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) A social contract here means a non-written agreement among the members of societies for cooperation to bring social and economic benefits to ensure no one is left behind, including indigenous people.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A social contract here means a non-written agreement among the members of societies for cooperation to bring social and economic benefits to ensure no one is left behind, including indigenous people.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Especially amid the COVID-19 pandemic, the social contract needs revision, rebuilding, redesigning that fosters equal opportunities and acknowledges the rights of all, including indigenous peoples.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Especially amid the COVID-19 pandemic, the social contract needs revision, rebuilding, redesigning that fosters equal opportunities and acknowledges the rights of all, including indigenous peoples.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) •The United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues will hold a virtual commemoration of the day to discuss reconstruction and redesigning a new social construct for indigenous peoples, wherein the governance and ways of life of indigenous peoples will be respected and their free and informed consent will be taken into consideration.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •The United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues will hold a virtual commemoration of the day to discuss reconstruction and redesigning a new social construct for indigenous peoples, wherein the governance and ways of life of indigenous peoples will be respected and their free and informed consent will be taken into consideration.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The United Nations General Assembly on December 23, 1994, decided in its resolution that August 9 every year will be observed as the International Day of the World’s Indigenous Peoples.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The United Nations General Assembly on December 23, 1994, decided in its resolution that August 9 every year will be observed as the International Day of the World’s Indigenous Peoples.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The first meeting of the UN Working Group on Indigenous Populations was held on August 9, 1982.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The first meeting of the UN Working Group on Indigenous Populations was held on August 9, 1982.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) On July 28, 2000, the United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues (UNPFII) was established as a high-level advisory body to the Economic and Social Council to deal with indigenous issues relating to culture, education, human rights, health, and economic and social development of indigenous peoples

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: On July 28, 2000, the United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues (UNPFII) was established as a high-level advisory body to the Economic and Social Council to deal with indigenous issues relating to culture, education, human rights, health, and economic and social development of indigenous peoples

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite