Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Every year, August 12 is observed as World Elephant Day to draw focus towards conservation and protection of elephants across the world amid poaching, human-elephant conflict, mistreatment in captivity, and habitat loss.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Every year, August 12 is observed as World Elephant Day to draw focus towards conservation and protection of elephants across the world amid poaching, human-elephant conflict, mistreatment in captivity, and habitat loss.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) World Elephant Day aims to accelerate efforts to offer better protection to elephants, improving enforcement policies, prevent the trade of ivory, illegal poaching, conserve elephant habitat, better captive environments for elephants, and reintroduce the captive elephants back in their natural sanctuaries.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: World Elephant Day aims to accelerate efforts to offer better protection to elephants, improving enforcement policies, prevent the trade of ivory, illegal poaching, conserve elephant habitat, better captive environments for elephants, and reintroduce the captive elephants back in their natural sanctuaries.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) In 2020, Former Union Environment Minister Prakash Javadekar had released the booklet on ‘Best practices of Human-Elephant Conflict Management in India’ and launched the national portal on human-elephant conflict known as ‘Surakshya’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In 2020, Former Union Environment Minister Prakash Javadekar had released the booklet on ‘Best practices of Human-Elephant Conflict Management in India’ and launched the national portal on human-elephant conflict known as ‘Surakshya’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4)


In 2021, Union Environment Minister Bhupender Yadav tweeted that India has a large population of wild Asian elephants. He will release the population estimation protocol for all-India elephant and tiger population estimation in 2022 on World Elephant Day.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:


In 2021, Union Environment Minister Bhupender Yadav tweeted that India has a large population of wild Asian elephants. He will release the population estimation protocol for all-India elephant and tiger population estimation in 2022 on World Elephant Day.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The Elephant Reintroduction Foundation of Thailand along with Canadian filmmaker Patricia Sims co-founded World Elephant Day on August 12, 2012.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Elephant Reintroduction Foundation of Thailand along with Canadian filmmaker Patricia Sims co-founded World Elephant Day on August 12, 2012.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Since the inception of the day, the duo has partnered with 100 elephant conservation organizations across the world to create and support conservation solutions for elephants.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Since the inception of the day, the duo has partnered with 100 elephant conservation organizations across the world to create and support conservation solutions for elephants.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) •Patricia Sims, one of the co-founders of the World Elephant Day said that this day calls out to people to offer support to organizations to aid in stopping illegal poaching and trading of elephant ivory and other wildlife products, provide sanctuaries for elephants to live freely.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •Patricia Sims, one of the co-founders of the World Elephant Day said that this day calls out to people to offer support to organizations to aid in stopping illegal poaching and trading of elephant ivory and other wildlife products, provide sanctuaries for elephants to live freely.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of threatened species has listed African elephants as ‘Critically Endangered’ and Asian elephants as ‘Endangered’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of threatened species has listed African elephants as ‘Critically Endangered’ and Asian elephants as ‘Endangered’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) As per the current assessment released by the IUCN Red List in 2020, the Asian elephant population over the last three generations has reduced by 50 per cent.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: As per the current assessment released by the IUCN Red List in 2020, the Asian elephant population over the last three generations has reduced by 50 per cent.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) During an assessment of African forest and savanna elephants as separate species by the IUCN in 2021, the number of African forest elephants was found to have fallen by more than 86 per cent over 31 years and the number of African Savanna elephants fell by at least 60 per cent over 50 years across the world.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: During an assessment of African forest and savanna elephants as separate species by the IUCN in 2021, the number of African forest elephants was found to have fallen by more than 86 per cent over 31 years and the number of African Savanna elephants fell by at least 60 per cent over 50 years across the world.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





18 views0 comments