Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The current population estimation of Asian elephants ranges between 40,000 to 50,000 across the world. More than 60 per cent of wild Asian elephants have been recorded in India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The current population estimation of Asian elephants ranges between 40,000 to 50,000 across the world. More than 60 per cent of wild Asian elephants have been recorded in India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) In February 2020, the Conference of Parties of CMS 13 held at Gandhi Nagar, Gujarat, listed Indian elephants in Appendix I of the Convention of the Migratory species.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In February 2020, the Conference of Parties of CMS 13 held at Gandhi Nagar, Gujarat, listed Indian elephants in Appendix I of the Convention of the Migratory species.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The Government of India in 2010 declared elephants as the Natural Heritage Animal of India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Government of India in 2010 declared elephants as the Natural Heritage Animal of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Government of India in 1992 had launched Project Elephant as a Centrally Sponsored Scheme to protect elephants and their habitats, address issues of human-elephant conflict, and ensure the welfare of captive elephants.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Government of India in 1992 had launched Project Elephant as a Centrally Sponsored Scheme to protect elephants and their habitats, address issues of human-elephant conflict, and ensure the welfare of captive elephants.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The Ministry of Environment, Forest, and Climate Change provides funding for the project across the country.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Ministry of Environment, Forest, and Climate Change provides funding for the project across the country.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The project has been implemented in 16 states across India namely Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Meghalaya, Nagaland, Orissa, Tamil Nadu, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh, and West Bengal.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The project has been implemented in 16 states across India namely Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Meghalaya, Nagaland, Orissa, Tamil Nadu, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh, and West Bengal.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) India has 32 Elephant reserves, as stated by the Government of India. The Singhbhum Elephant Reserve of Jharkhand was the first elephant sanctuary in the country.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India has 32 Elephant reserves, as stated by the Government of India. The Singhbhum Elephant Reserve of Jharkhand was the first elephant sanctuary in the country.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) •In 2011, the Ministry of Environment and Forests collaborated with Wildlife Trust of India to launch the campaign ‘Hathi Mere Sathi’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •In 2011, the Ministry of Environment and Forests collaborated with Wildlife Trust of India to launch the campaign ‘Hathi Mere Sathi’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) International Youth Day 2021: Every year, International Youth Day was observed on August 12. Governments and citizens all over the world come together to celebrate the youth on International youth day and to recognize and bring attention to the problems faced by them.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: International Youth Day 2021: Every year, International Youth Day was observed on August 12. Governments and citizens all over the world come together to celebrate the youth on International youth day and to recognize and bring attention to the problems faced by them.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The International Youth Day was commemorated by the United Nations on August 12 in 1999.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The International Youth Day was commemorated by the United Nations on August 12 in 1999.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite