Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Research Wing of the Uttarakhand Forest Department discovered a new and rare species of orchid – Cephalanthera erecta var. oblanceolate for the first time in the Chamoli district.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Research Wing of the Uttarakhand Forest Department discovered a new and rare species of orchid – Cephalanthera erecta var. oblanceolate for the first time in the Chamoli district.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The species was found at an altitude of 1,870 meters in the Rhododendron-Oak Forest.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The species was found at an altitude of 1,870 meters in the Rhododendron-Oak Forest.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Cephalanthera erecta var. oblanceolate has been reported for the first time in India and has now been officially included in the list of Indian flora by the Botanical Survey of India (BSI).

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Cephalanthera erecta var. oblanceolate has been reported for the first time in India and has now been officially included in the list of Indian flora by the Botanical Survey of India (BSI).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The BSI stated Cephalanthera erecta var. oblanceolate as an endangered species of orchid.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The BSI stated Cephalanthera erecta var. oblanceolate as an endangered species of orchid.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) In 2020, the same team had found a rare species of orchid Liparis Pignea in the Chamoli district at 3,800 meters. The Research Wing of Uttarakhand Forest Department had also set up an Orchid Conservation Center in the Mandal area of Chamoli district where 70 different species of orchid have been conserved.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In 2020, the same team had found a rare species of orchid Liparis Pignea in the Chamoli district at 3,800 meters. The Research Wing of Uttarakhand Forest Department had also set up an Orchid Conservation Center in the Mandal area of Chamoli district where 70 different species of orchid have been conserved.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Amid the current turmoil in Afghanistan, the Afghanistan Cricket Board has made it clear that the team will be playing the T20 World Cup, said the Afghan’s cricket team media manager Hikmat Hassan to ANI

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Amid the current turmoil in Afghanistan, the Afghanistan Cricket Board has made it clear that the team will be playing the T20 World Cup, said the Afghan’s cricket team media manager Hikmat Hassan to ANI

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) •The preparations are underway and the board is keen on looking for a venue for going ahead with a tri-series involving West Indies and Australia for the preparation for the main event.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •The preparations are underway and the board is keen on looking for a venue for going ahead with a tri-series involving West Indies and Australia for the preparation for the main event.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Hassan further said that the Afghan cricket team is set to play Pakistan in Hambantota and planning to play the domestic T20 tournament that will be the best preparations ahead of the T20 World Cup.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Hassan further said that the Afghan cricket team is set to play Pakistan in Hambantota and planning to play the domestic T20 tournament that will be the best preparations ahead of the T20 World Cup.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The T20 World Cup will be played for the first time since 2016. The main event will be held in Oman and three UAE cities including Dubai, Abu Dhabi, and Sharjah from October 17 to November 14, 2021.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The T20 World Cup will be played for the first time since 2016. The main event will be held in Oman and three UAE cities including Dubai, Abu Dhabi, and Sharjah from October 17 to November 14, 2021.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Taliban on August 15, 2021, took over the capital of Afghanistan, Kabul, and sealed a nationwide military victory. As President Ghani left the country, the Islamist militant group is on its way to occupy the major authority centers. Read more about the rise of the Taliban in Afghanistan and what events led to the recent crisis in the South Asian nation.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Taliban on August 15, 2021, took over the capital of Afghanistan, Kabul, and sealed a nationwide military victory. As President Ghani left the country, the Islamist militant group is on its way to occupy the major authority centers. Read more about the rise of the Taliban in Afghanistan and what events led to the recent crisis in the South Asian nation.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite