Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Indonesia has overtaken India as Asia's new hotspot for COVID-19 with daily COVID-19 cases exceeding 40,000 for two straight days. The Delta variant has been spreading outside the most populous island of Java, as per officials. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indonesia has overtaken India as Asia's new hotspot for COVID-19 with daily COVID-19 cases exceeding 40,000 for two straight days. The Delta variant has been spreading outside the most populous island of Java, as per officials. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) While Indonesia's population of 270 million population is just a fifth of India's, in the past week, the nation's deaths and cases per million people are 4-5 times that of India's

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: While Indonesia's population of 270 million population is just a fifth of India's, in the past week, the nation's deaths and cases per million people are 4-5 times that of India's

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The Japanese government has announced that it will put on special planes for Japanese nationals who want to return home from Indonesia. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Japanese government has announced that it will put on special planes for Japanese nationals who want to return home from Indonesia. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) External Affairs Minister S Jaishankar on July 14, 2021, conveyed that unilateral change of status quo of the border area not acceptable to India during a one-hour-long bilateral meet with his Chinese counterpart Wang Yi on the sidelines of Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Dushanbe.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: External Affairs Minister S Jaishankar on July 14, 2021, conveyed that unilateral change of status quo of the border area not acceptable to India during a one-hour-long bilateral meet with his Chinese counterpart Wang Yi on the sidelines of Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Dushanbe.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The discussion, focused on the outstanding issues along the Line of Actual Control (LAC) in the Western Sector, was the second talk between two leaders since the stand-offs between India and China that began in early May 2020 at the LAC.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The discussion, focused on the outstanding issues along the Line of Actual Control (LAC) in the Western Sector, was the second talk between two leaders since the stand-offs between India and China that began in early May 2020 at the LAC.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) During the meeting with his Chinese counterpart Wang Yi on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Dushanbe, EAM Jaishankar conveyed that unilateral change of status quo of the border area is not acceptable to India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: During the meeting with his Chinese counterpart Wang Yi on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Dushanbe, EAM Jaishankar conveyed that unilateral change of status quo of the border area is not acceptable to India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) • Complete restoration and maintenance of peace and tranquillity in the border areas are crucial for developing the ties between both countries. He agreed to an early meeting of the Senior Military Commanders

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: • Complete restoration and maintenance of peace and tranquillity in the border areas are crucial for developing the ties between both countries. He agreed to an early meeting of the Senior Military Commanders

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Jaishankar further recalled that both countries had agreed that a prolongation of the existing situation was not in the interest of either side and it was ‘visibly impacting the relationship in a negative manner’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Jaishankar further recalled that both countries had agreed that a prolongation of the existing situation was not in the interest of either side and it was ‘visibly impacting the relationship in a negative manner’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Both leaders had met last time in Moscow in September 2020 during the Foreign Ministers’ Meet of the SCO countries and deliberated on the stand-off at the LAC in Ladakh.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Both leaders had met last time in Moscow in September 2020 during the Foreign Ministers’ Meet of the SCO countries and deliberated on the stand-off at the LAC in Ladakh.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Foreign Ministers of India, China, Pakistan, and five other member countries of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) convened a key meeting of the group in Dushanbe, Tajikistan on July 14, 2021, with the security situation in Afghanistan and post-COVID recovery among key concerns

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Foreign Ministers of India, China, Pakistan, and five other member countries of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) convened a key meeting of the group in Dushanbe, Tajikistan on July 14, 2021, with the security situation in Afghanistan and post-COVID recovery among key concerns

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite