Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Abdul Kalam served as the 11th President of India,  succeeding K. R. Narayanan.  He was an Indian aerospace scientist.  

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Abdul Kalam served as the 11th President of India,  succeeding K. R. Narayanan.  He was an Indian aerospace scientist.  

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) He was the only President of India who lived a simple bachelor life. He, in fact returned to his civilian life of education, writing and public service after serving as a single term in office.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He was the only President of India who lived a simple bachelor life. He, in fact returned to his civilian life of education, writing and public service after serving as a single term in office.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) He was born on October 15, 1931 to a Tamil Muslim family in Rameswaram, Tamil Nadu. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He was born on October 15, 1931 to a Tamil Muslim family in Rameswaram, Tamil Nadu. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) •He graduated in physics from the Madras University in 1954 and then studied  aerospace engineering in Madras Institute of Technology in 1955. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •He graduated in physics from the Madras University in 1954 and then studied  aerospace engineering in Madras Institute of Technology in 1955. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) He narrowly missed making his dream of becoming a fighter pilot come true. He was placed ninth in qualifiers and only eight positions were available in the Indian Air Force. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He narrowly missed making his dream of becoming a fighter pilot come true. He was placed ninth in qualifiers and only eight positions were available in the Indian Air Force. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) He joined the Aeronautical Development Establishment of DRDO in 1960 as a scientist and began his career by designing a small hovercraft.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He joined the Aeronautical Development Establishment of DRDO in 1960 as a scientist and began his career by designing a small hovercraft.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) He was also a part of a committee that was working under renowned space scientist Vikram Sarabhai. He was later transferred to the Indian Space Research Organisation where he was made the project director of India's first Satellite Launch Vehicle (SLV-III), which successfully deployed Rohini satellite in near-earth orbit in July 1980.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He was also a part of a committee that was working under renowned space scientist Vikram Sarabhai. He was later transferred to the Indian Space Research Organisation where he was made the project director of India's first Satellite Launch Vehicle (SLV-III), which successfully deployed Rohini satellite in near-earth orbit in July 1980.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) He spent four decades as a scientist and science administrator at the Indian Space Research Organisation (ISRO) and Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He spent four decades as a scientist and science administrator at the Indian Space Research Organisation (ISRO) and Defence Research and Development Organisation (DRDO).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) He was closely involved in India's civilian space programme and military missile development efforts and came to be known as the Missile Man of India for his work on the development of ballistic missiles and launch vehicle technology.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He was closely involved in India's civilian space programme and military missile development efforts and came to be known as the Missile Man of India for his work on the development of ballistic missiles and launch vehicle technology.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Dr Kalam served as Chief Scientific Adviser to the Prime Minister and Secretary of the Defence Research and Development Organisation from July 1992 to December 1999. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Dr Kalam served as Chief Scientific Adviser to the Prime Minister and Secretary of the Defence Research and Development Organisation from July 1992 to December 1999. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite