Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1)


In 2021, Union Environment Minister Bhupender Yadav tweeted that India has a large population of wild Asian elephants. He will release the population estimation protocol for all-India elephant and tiger population estimation in 2022 on World Elephant Day.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:


In 2021, Union Environment Minister Bhupender Yadav tweeted that India has a large population of wild Asian elephants. He will release the population estimation protocol for all-India elephant and tiger population estimation in 2022 on World Elephant Day.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Elephant Reintroduction Foundation of Thailand along with Canadian filmmaker Patricia Sims co-founded World Elephant Day on August 12, 2012.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Elephant Reintroduction Foundation of Thailand along with Canadian filmmaker Patricia Sims co-founded World Elephant Day on August 12, 2012.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Since the inception of the day, the duo has partnered with 100 elephant conservation organizations across the world to create and support conservation solutions for elephants.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Since the inception of the day, the duo has partnered with 100 elephant conservation organizations across the world to create and support conservation solutions for elephants.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Patricia Sims, one of the co-founders of the World Elephant Day said that this day calls out to people to offer support to organizations to aid in stopping illegal poaching and trading of elephant ivory and other wildlife products, provide sanctuaries for elephants to live freely.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Patricia Sims, one of the co-founders of the World Elephant Day said that this day calls out to people to offer support to organizations to aid in stopping illegal poaching and trading of elephant ivory and other wildlife products, provide sanctuaries for elephants to live freely.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of threatened species has listed African elephants as ‘Critically Endangered’ and Asian elephants as ‘Endangered’.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of threatened species has listed African elephants as ‘Critically Endangered’ and Asian elephants as ‘Endangered’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) During an assessment of African forest and savanna elephants as separate species by the IUCN in 2021, the number of African forest elephants was found to have fallen by more than 86 per cent over 31 years and the number of African Savanna elephants fell by at least 60 per cent over 50 years across the world.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: During an assessment of African forest and savanna elephants as separate species by the IUCN in 2021, the number of African forest elephants was found to have fallen by more than 86 per cent over 31 years and the number of African Savanna elephants fell by at least 60 per cent over 50 years across the world.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The current population estimation of Asian elephants ranges between 40,000 to 50,000 across the world. More than 60 per cent of wild Asian elephants have been recorded in India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The current population estimation of Asian elephants ranges between 40,000 to 50,000 across the world. More than 60 per cent of wild Asian elephants have been recorded in India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) In February 2020, the Conference of Parties of CMS 13 held at Gandhi Nagar, Gujarat, listed Indian elephants in Appendix I of the Convention of the Migratory species

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In February 2020, the Conference of Parties of CMS 13 held at Gandhi Nagar, Gujarat, listed Indian elephants in Appendix I of the Convention of the Migratory species

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The Government of India in 2010 declared elephants as the Natural Heritage Animal of India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Government of India in 2010 declared elephants as the Natural Heritage Animal of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Government of India in 1992 had launched Project Elephant as a Centrally Sponsored Scheme to protect elephants and their habitats, address issues of human-elephant conflict, and ensure the welfare of captive elephants.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Government of India in 1992 had launched Project Elephant as a Centrally Sponsored Scheme to protect elephants and their habitats, address issues of human-elephant conflict, and ensure the welfare of captive elephants.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite