Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Panacea Biotec has successfully produced and supplied the first batch of the second component of the Russian Sputnik V vaccine for sale in India, said the firm and the Russian Direct Investment Fund (RDIF) in a joint statement.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Panacea Biotec has successfully produced and supplied the first batch of the second component of the Russian Sputnik V vaccine for sale in India, said the firm and the Russian Direct Investment Fund (RDIF) in a joint statement.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The second component of Sputnik V has been produced at Biotec’s vaccine manufacturing unit in Himachal Pradesh. The first batch of the second component of Sputnik V will be distributed in India through Dr Reddy’s Labs who is a partner of Panacea Biotec and RDIF.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The second component of Sputnik V has been produced at Biotec’s vaccine manufacturing unit in Himachal Pradesh. The first batch of the second component of Sputnik V will be distributed in India through Dr Reddy’s Labs who is a partner of Panacea Biotec and RDIF.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Sputnik V incorporates the use of heterogenous boosting which is two different vectors for the two shots in the entire vaccination course. This offers immunity for a longer duration than other COVID-19 vaccines.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Sputnik V incorporates the use of heterogenous boosting which is two different vectors for the two shots in the entire vaccination course. This offers immunity for a longer duration than other COVID-19 vaccines.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Sputnik V COVID-19 vaccine has been developed by the Gamaleya National Research Center of Epidemiology and Microbiology based in Moscow, Russia, and the Russian Direct Investment Fund (RDIF)

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Sputnik V COVID-19 vaccine has been developed by the Gamaleya National Research Center of Epidemiology and Microbiology based in Moscow, Russia, and the Russian Direct Investment Fund (RDIF)

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Gujarat government has announced an 11 per cent hike in Dearness Allowance (DA) for its employees and pensioners with effect from July 1, 2021.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Gujarat government has announced an 11 per cent hike in Dearness Allowance (DA) for its employees and pensioners with effect from July 1, 2021.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The second component of Sputnik V has been produced at Biotec’s vaccine manufacturing unit in Himachal Pradesh. The first batch of the second component of Sputnik V will be distributed in India through Dr Reddy’s Labs who is a partner of Panacea Biotec and RDIF.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The second component of Sputnik V has been produced at Biotec’s vaccine manufacturing unit in Himachal Pradesh. The first batch of the second component of Sputnik V will be distributed in India through Dr Reddy’s Labs who is a partner of Panacea Biotec and RDIF.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The new Dearness Allowance (DA) rate will be 28 per cent, said Deputy Chief Minister Nitin Patel who also holds the portfolio of the Finance ministry.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The new Dearness Allowance (DA) rate will be 28 per cent, said Deputy Chief Minister Nitin Patel who also holds the portfolio of the Finance ministry.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Panacea Biotec has successfully produced and supplied the first batch of the second component of the Russian Sputnik V vaccine for sale in India, said the firm and the Russian Direct Investment Fund (RDIF) in a joint statement.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Panacea Biotec has successfully produced and supplied the first batch of the second component of the Russian Sputnik V vaccine for sale in India, said the firm and the Russian Direct Investment Fund (RDIF) in a joint statement.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Sputnik V incorporates the use of heterogenous boosting which is two different vectors for the two shots in the entire vaccination course. This offers immunity for a longer duration than other COVID-19 vaccines.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Sputnik V incorporates the use of heterogenous boosting which is two different vectors for the two shots in the entire vaccination course. This offers immunity for a longer duration than other COVID-19 vaccines.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The decision has been taken in accordance with the Dearness Allowance (DA) released for the central government staff. In July 2021, the central government had increased the DA rate for its employees from 17 per cent to 28 per cent.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The decision has been taken in accordance with the Dearness Allowance (DA) released for the central government staff. In July 2021, the central government had increased the DA rate for its employees from 17 per cent to 28 per cent.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite