Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The revised rate of DA will cost the state exchequer 378 crore rupees every month. The new DA will be reflected in the salary of the current month and the arrears of July and August 2021 will be paid in two installments by the year-end.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The revised rate of DA will cost the state exchequer 378 crore rupees every month. The new DA will be reflected in the salary of the current month and the arrears of July and August 2021 will be paid in two installments by the year-end.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) More than 14 lakh employees and pensioners of the Gujarat government will be benefited from the 11 per cent hike in DA

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: More than 14 lakh employees and pensioners of the Gujarat government will be benefited from the 11 per cent hike in DA

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Researchers at the Indian Space Research Organization (ISRO) and the Indian Institute of Science (IISC) in Bengaluru have jointly developed a modular, self-contained device to cultivate micro-organisms.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Researchers at the Indian Space Research Organization (ISRO) and the Indian Institute of Science (IISC) in Bengaluru have jointly developed a modular, self-contained device to cultivate micro-organisms.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The device will aid scientists in carrying out biological experiments in outer space. The research has been published in Acta Astronautica.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The device will aid scientists in carrying out biological experiments in outer space. The research has been published in Acta Astronautica.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The device uses an LED and photodiode sensor combination to track bacterial growth by measuring the optical density or scattering of light. The process is similar to spectrophotometers used in the lab.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The device uses an LED and photodiode sensor combination to track bacterial growth by measuring the optical density or scattering of light. The process is similar to spectrophotometers used in the lab.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The device will aid in activating and tracking the growth of a bacterium called Sporosarcina pasteurii over several days with minimal human involvement.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The device will aid in activating and tracking the growth of a bacterium called Sporosarcina pasteurii over several days with minimal human involvement.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Studying microbes in such extreme environments will help in gathering valuable insights for human space missions such as India’s first manned mission to space called Gaganyaan Mission.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Studying microbes in such extreme environments will help in gathering valuable insights for human space missions such as India’s first manned mission to space called Gaganyaan Mission.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Union Food Processing Industry Minister Pashupati Kumar Paras and Minister of State for Food Processing Industry Prahlad Singh Patel on September 7, 2021, virtually inaugurated 5 food processing projects in Assam, Karnataka, and Gujarat.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Union Food Processing Industry Minister Pashupati Kumar Paras and Minister of State for Food Processing Industry Prahlad Singh Patel on September 7, 2021, virtually inaugurated 5 food processing projects in Assam, Karnataka, and Gujarat.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) These 5 food processing projects will help over 7,600 farmers and provide them with employment opportunities while reducing the waste of food crops.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: These 5 food processing projects will help over 7,600 farmers and provide them with employment opportunities while reducing the waste of food crops.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) These 5 food processing projects launched across Assam, Karnataka, and Gujarat are worth over Rs 124 crores.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: These 5 food processing projects launched across Assam, Karnataka, and Gujarat are worth over Rs 124 crores.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite