Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) New WMO Atlas of Mortality and Economic Losses from Weather, Climate and Water Extremes (1970-2019) details human and economic cost of disasters over past 50 years, with input from @UNDRR, @WHO, @PHE_uk

It's not all bad news. We are better at saving lives. pic.twitter.com/zO5aPTZ741

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: New WMO Atlas of Mortality and Economic Losses from Weather, Climate and Water Extremes (1970-2019) details human and economic cost of disasters over past 50 years, with input from @UNDRR, @WHO, @PHE_uk

It's not all bad news. We are better at saving lives. pic.twitter.com/zO5aPTZ741

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Secretary-General of WMO, Petteri Taalas has said that the number of weather, climate, and water extremes have been increasing and will be becoming more frequent and severe in many parts of the world as a result of climate change.




Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Secretary-General of WMO, Petteri Taalas has said that the number of weather, climate, and water extremes have been increasing and will be becoming more frequent and severe in many parts of the world as a result of climate change.




To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) In total, there have been more than 11,000 disasters attributed to these hazards since 1970. They have caused more than two million deaths and some $3.64 trillion in losses.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In total, there have been more than 11,000 disasters attributed to these hazards since 1970. They have caused more than two million deaths and some $3.64 trillion in losses.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) On average, over the past 50 years, a disaster linked to climate, weather, and water extremes has occurred every single day, killing 115 people and causing $202 million in daily losses.




Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: On average, over the past 50 years, a disaster linked to climate, weather, and water extremes has occurred every single day, killing 115 people and causing $202 million in daily losses.




To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) More than 91% of the deaths due to disasters have occurred in the developed countries.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: More than 91% of the deaths due to disasters have occurred in the developed countries.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Meanwhile, as per the UN report, floods have killed nearly 59,000 over the past 50 years and the extreme temperatures have killed close to 56,000.




Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Meanwhile, as per the UN report, floods have killed nearly 59,000 over the past 50 years and the extreme temperatures have killed close to 56,000.




To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The report, on a positive note, has found that even as the number of climate and weather-related disasters has ballooned over the past half-century, the number of deaths due to the disasters has declined three-fold.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The report, on a positive note, has found that even as the number of climate and weather-related disasters has ballooned over the past half-century, the number of deaths due to the disasters has declined three-fold.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) As per WMO, while the 1970s and 1980 have reported an average of 170 related deaths per day, the daily average of deaths in the 1990s fell to 90, and then to 40 in 2010. The dramatic improvements in the early warning systems are largely to thank for the drop in deaths.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: As per WMO, while the 1970s and 1980 have reported an average of 170 related deaths per day, the daily average of deaths in the 1990s fell to 90, and then to 40 in 2010. The dramatic improvements in the early warning systems are largely to thank for the drop in deaths.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Mami Mizutori, head of the UN office for disaster risk reduction, has also appreciated the life-saving impact of the improved early warning systems.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mami Mizutori, head of the UN office for disaster risk reduction, has also appreciated the life-saving impact of the improved early warning systems.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The World Meteorological Organisation has however stressed that much remains to be done. There are only half of the UN agency’s 193 member nations who are currently housing the life-saving multi-hazard early warning systems.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The World Meteorological Organisation has however stressed that much remains to be done. There are only half of the UN agency’s 193 member nations who are currently housing the life-saving multi-hazard early warning systems.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite