Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Bihar government has asked for assistance worth more than Rs 3,763 crores from the Centre for flood relief measures. The assistance has been based on a preliminary assessment, said Deputy Chief Minister Renu Devi.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Bihar government has asked for assistance worth more than Rs 3,763 crores from the Centre for flood relief measures. The assistance has been based on a preliminary assessment, said Deputy Chief Minister Renu Devi.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) A 6-member central team under the supervision of Joint Secretary in Home Ministry R K Singh is on a 3-day tour to Bihar for assessing the damages caused by the floods. The team will share its report to the Union Government.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: A 6-member central team under the supervision of Joint Secretary in Home Ministry R K Singh is on a 3-day tour to Bihar for assessing the damages caused by the floods. The team will share its report to the Union Government.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The team conducted an aerial survey of Darbhanga, Kuseshwarsthan of Darbhanga district, Samastipur, Muzaffarpur, Bhagalpur and also met with the District Magistrate of Darbhanga, Madhubani in Darbhanga, and Samastipur.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The team conducted an aerial survey of Darbhanga, Kuseshwarsthan of Darbhanga district, Samastipur, Muzaffarpur, Bhagalpur and also met with the District Magistrate of Darbhanga, Madhubani in Darbhanga, and Samastipur.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The flood situation in Bihar continues to be critical in 24 districts including West and East Champaran districts, Muzaffarpur, Darbhanga, Katihar, Bhagalpur, Samastipur, and Khagaria.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The flood situation in Bihar continues to be critical in 24 districts including West and East Champaran districts, Muzaffarpur, Darbhanga, Katihar, Bhagalpur, Samastipur, and Khagaria.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Over 30 lakh people have been affected while 53 had died so far. Over 2 lakh 20 thousand people have relocated to safer areas. 29 NDRF and SDRF teams have been deployed for rescue operations.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Over 30 lakh people have been affected while 53 had died so far. Over 2 lakh 20 thousand people have relocated to safer areas. 29 NDRF and SDRF teams have been deployed for rescue operations.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Defence Minister Rajnath Singh approved the Delegation of Financial Powers to Defence Services (DFPDS) 2021 on September 7, 2021. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Defence Minister Rajnath Singh approved the Delegation of Financial Powers to Defence Services (DFPDS) 2021 on September 7, 2021. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The Delegation of Financial Powers to Defence Services aims to provide enhanced delegation of revenue procurement powers to the Armed Forces, informed the Defence ministry. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Delegation of Financial Powers to Defence Services aims to provide enhanced delegation of revenue procurement powers to the Armed Forces, informed the Defence ministry. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) DFPDS 2021 will empower field formations, promote ease of doing business, focus on operational preparedness and enhance jointness among the Services.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: DFPDS 2021 will empower field formations, promote ease of doing business, focus on operational preparedness and enhance jointness among the Services.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The enhanced delegation of financial powers will result in quicker decision-making at all levels, which will, in turn, lead to better planning and operational preparedness of the Services.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The enhanced delegation of financial powers will result in quicker decision-making at all levels, which will, in turn, lead to better planning and operational preparedness of the Services.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The key focus of DFPDS 2021 would be to empower Field Commanders and below to speedily procure equipment/war-like stores to meet urgent operational necessities and meeting essential sustenance requirements. The last such enhancement of powers was done for the Defence Services in 2016.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The key focus of DFPDS 2021 would be to empower Field Commanders and below to speedily procure equipment/war-like stores to meet urgent operational necessities and meeting essential sustenance requirements. The last such enhancement of powers was done for the Defence Services in 2016.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite