Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The World Meteorological Organisation has however stressed that much remains to be done. There are only half of the UN agency’s 193 member nations who are currently housing the life-saving multi-hazard early warning systems.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The World Meteorological Organisation has however stressed that much remains to be done. There are only half of the UN agency’s 193 member nations who are currently housing the life-saving multi-hazard early warning systems.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Mami Mizutori also warned that the number of people who are exposed to disaster risk has been increasing because of the population growth in hazard-exposed areas and the growing frequency of weather events.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mami Mizutori also warned that the number of people who are exposed to disaster risk has been increasing because of the population growth in hazard-exposed areas and the growing frequency of weather events.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) While the early warning systems have helped in saving lives, they have done very little to shield the disaster-prone areas from economic damage.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: While the early warning systems have helped in saving lives, they have done very little to shield the disaster-prone areas from economic damage.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) From 2010 to 2019, the reported losses stood at $383 million per day which is 7 times more than some $49 million in the 1970s.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: From 2010 to 2019, the reported losses stood at $383 million per day which is 7 times more than some $49 million in the 1970s.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) In the past 50 years, seven of the costliest 10 disasters have happened since 2005. Three of them were in 2017 alone: Hurricane Harvey- caused nearly $97 billion in damages, followed by Maria at $70 billion and Irma at approx. $60 billion.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In the past 50 years, seven of the costliest 10 disasters have happened since 2005. Three of them were in 2017 alone: Hurricane Harvey- caused nearly $97 billion in damages, followed by Maria at $70 billion and Irma at approx. $60 billion.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The Tamil Nadu government announced on September 3, 2021 that it plans to set up India's first Dugong Conservation Reserve in the Palk Bay on the southeast coast of the state.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Tamil Nadu government announced on September 3, 2021 that it plans to set up India's first Dugong Conservation Reserve in the Palk Bay on the southeast coast of the state.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Tamil Nadu Environment Secretary Supriya Sahu confirmed the same through a tweet that said, "Government of Tamil Nadu will set up India's first Dugong Conservation Reserve in the Palk BayDugong or the sea cow is an endangered marine species & survives on seagrass that is found in the area.The conserve will cover an area of 500 Km."

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Tamil Nadu Environment Secretary Supriya Sahu confirmed the same through a tweet that said, "Government of Tamil Nadu will set up India's first Dugong Conservation Reserve in the Palk BayDugong or the sea cow is an endangered marine species & survives on seagrass that is found in the area.The conserve will cover an area of 500 Km."

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Government of Tamil Nadu will set up India’s first Dugong Conservation Reserve in the Palk BayDugong or the sea cow is an endangered marine species & survives on seagrass that is found in the area.The conserve will cover an area of 500 Kms #Dugong #TNForest #TNBudget @mkstalin pic.twitter.com/6V149A5OD3

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Government of Tamil Nadu will set up India’s first Dugong Conservation Reserve in the Palk BayDugong or the sea cow is an endangered marine species & survives on seagrass that is found in the area.The conserve will cover an area of 500 Kms #Dugong #TNForest #TNBudget @mkstalin pic.twitter.com/6V149A5OD3

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Dugong is a sea cow, which is an endangered marine mammal that is facing extinction due to water pollution, habitat loss and loss of seagrass. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Dugong is a sea cow, which is an endangered marine mammal that is facing extinction due to water pollution, habitat loss and loss of seagrass. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Tamil Nadu Government has made several announcements during its ongoing assembly session related to the measures that will be taken in the state to protect its wildlife, forests and marine life. 

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Tamil Nadu Government has made several announcements during its ongoing assembly session related to the measures that will be taken in the state to protect its wildlife, forests and marine life. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite