Current Events of National and International ImportanceGeneral Knowledge Teaching Exams State Level

Get quiz for Current Events of National and International Importance General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot informed on August 1, 2021, that the state government has been planning to soon bring a policy for the protection of forests in Rajasthan.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot informed on August 1, 2021, that the state government has been planning to soon bring a policy for the protection of forests in Rajasthan.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) He informed about the forest policy during the virtual launch of the scheme under which the medicinal plants will be distributed to the people of Rajasthan.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He informed about the forest policy during the virtual launch of the scheme under which the medicinal plants will be distributed to the people of Rajasthan.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The Chief Minister while talking about the significance of forests said that due to the disturbance in nature’s balance, calamities such as drought, global warming, excessive rains, landslides, and floods are being faced.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chief Minister while talking about the significance of forests said that due to the disturbance in nature’s balance, calamities such as drought, global warming, excessive rains, landslides, and floods are being faced.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) He added that the expansion of forests is necessary in order to prevent these disasters, and for the promotion and protection of the forests in the state

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: He added that the expansion of forests is necessary in order to prevent these disasters, and for the promotion and protection of the forests in the state

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Rajasthan Government has launched the ‘Ghar Ghar’ Aushadhi’ Scheme under which various types of medicinal plants will be given to the people in the state.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Rajasthan Government has launched the ‘Ghar Ghar’ Aushadhi’ Scheme under which various types of medicinal plants will be given to the people in the state.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The Chief Minister, during the launch, said that the importance of naturopathy has been proved during the COVID-19 pandemic. He added that to realize the resolve of healthy Rajasthan, it is required for the future generation to get information about the significance and use of the medicinal plants.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Chief Minister, during the launch, said that the importance of naturopathy has been proved during the COVID-19 pandemic. He added that to realize the resolve of healthy Rajasthan, it is required for the future generation to get information about the significance and use of the medicinal plants.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Forest Minister of Rajasthan, Sukhram Vishnoi said that under the scheme, eight medicinal plants such as Giloy, Tulsi, Ashwagandha, and Kalmegh will be provided at no cost to all 1.36 crore families of Rajasthan three times in 5 years.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Forest Minister of Rajasthan, Sukhram Vishnoi said that under the scheme, eight medicinal plants such as Giloy, Tulsi, Ashwagandha, and Kalmegh will be provided at no cost to all 1.36 crore families of Rajasthan three times in 5 years.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The Forest Department of the state will prepare the saplings in its nurseries.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Forest Department of the state will prepare the saplings in its nurseries.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The State Government will spend Rs. 210 crores on the scheme.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The State Government will spend Rs. 210 crores on the scheme.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Ghar Ghar Aushadhi’ scheme launched in Rajasthan:



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Ghar Ghar Aushadhi’ scheme launched in Rajasthan:



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite