Current GKGeneral Awareness SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for Current GK General Awareness + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) This is the 15th edition of the joint military exercise between both armies. The exercise will go on till September 10, 2021. The 4th edition was held in September 2019 in Pithoragarh.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: This is the 5th edition of the joint military exercise between both armies. The exercise will go on till September 10, 2021. The 4th edition was held in September 2019 in Pithoragarh.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Indian Navy delivers two Mobile Oxygen Plants to Bangladesh


•Indian Navy Offshore Patrol Vessel, INS Savitri on September 2, 2021, delivered two Mobile Oxygen Plants (MOP) to Bangladesh to support its fight against COVID-19.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Indian Navy delivers two Mobile Oxygen Plants to Bangladesh


•Indian Navy Offshore Patrol Vessel, INS Savitri on September 2, 2021, delivered two Mobile Oxygen Plants (MOP) to Bangladesh to support its fight against COVID-19.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Each of the MOP can generate up to 960 litres of oxygen per minute. These can also be used for refilling oxygen cylinders. Defence Research and Development Organization (DRDO) in India has developed and manufactured the MOPs.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Each of the MOP can generate up to 960 litres of oxygen per minute. These can also be used for refilling oxygen cylinders. Defence Research and Development Organization (DRDO) in India has developed and manufactured the MOPs.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) INS Savitri is an offshore patrol vessel built by the Hindustan Shipyard Limited, Vishakhapatnam. The vessel is built to patrol the Exclusive Economic Zone (EEZ) of India. INS Savitri reached the Chattogram port in Bangladesh on September 2, 2021.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: INS Savitri is an offshore patrol vessel built by the Hindustan Shipyard Limited, Vishakhapatnam. The vessel is built to patrol the Exclusive Economic Zone (EEZ) of India. INS Savitri reached the Chattogram port in Bangladesh on September 2, 2021.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The average dose of COVID-19 vaccine per day administered in August 2021 is 59.29 lakh. The number of districts reporting more than 100 cases on a daily basis in June 2021 has gone down from 279 districts to 42 districts.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The average dose of COVID-19 vaccine per day administered in August 2021 is 59.29 lakh. The number of districts reporting more than 100 cases on a daily basis in June 2021 has gone down from 279 districts to 42 districts.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) •Union Health Secretary Rajesh Bhushan said that 16 per cent of the total adult population of India has been fully vaccinated and 54 per cent of the total adult population of India has been administered one dose

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •Union Health Secretary Rajesh Bhushan said that 16 per cent of the total adult population of India has been fully vaccinated and 54 per cent of the total adult population of India has been administered one dose

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) India, Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ begins on September 2


•India, Kazakhstan joint military exercise KAZIND-21 began on September 2, 2021, at Training Node Aisha Bibi, Kazakhstan



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India, Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ begins on September 2


•India, Kazakhstan joint military exercise KAZIND-21 began on September 2, 2021, at Training Node Aisha Bibi, Kazakhstan



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The MOPs use Zeolite (Molecular Sieve) technology with Pressure Swing Absorption (PSA) principle for medical applications for generating medical breathing standard oxygen.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The MOPs use Zeolite (Molecular Sieve) technology with Pressure Swing Absorption (PSA) principle for medical applications for generating medical breathing standard oxygen.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) One MOP will be set up at the Dhaka Medical College and Hospital, the other will be set up at the BNA Patenga for the Bangladesh Navy. Both the MOPs are state-of-art plants that are fully equipped to generate oxygen in a highly cost-effective manner.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: One MOP will be set up at the Dhaka Medical College and Hospital, the other will be set up at the BNA Patenga for the Bangladesh Navy. Both the MOPs are state-of-art plants that are fully equipped to generate oxygen in a highly cost-effective manner.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) •The Defence Ministry informed that there are 120 troops from Kazakhstan and 90 soldiers from the Indian Army. Both armies will exchange their expertise and skills against counter-terror operations

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •The Defence Ministry informed that there are 120 troops from Kazakhstan and 90 soldiers from the Indian Army. Both armies will exchange their expertise and skills against counter-terror operations

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite