Current GKGeneral Awareness Teaching Exams Railways SSC

Get quiz for Current GK General Awareness + Teaching Exams Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Mukhyamantri chiranjivi yojana launched by??

Option- ['Odisha ', 'Maharashtra', 'Bangladesh', 'Rajasthan']

Answer: Rajasthan

Explaination: Rajasthan lauches India's first health insurance for all: mukhyamantri chiranjivi swasthya bima yojana.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which institution released the world energy transitions?

Option- ['International energy agency', 'World economic forum', 'SEBI', 'DRDO']

Answer: International energy agency

Explaination: The IEA provides reliable and up to date data

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Gram ujala scheme related to?

Option- ['Led bulbs', 'Tubelight ', 'Light poll', 'None of these ']

Answer: Led bulbs

Explaination: The scheme offers the world's cheapest led bulbs in rural areas at ₹10.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 'Saamar' campaign started in which state?

Option- ['Odisha', 'Jharkhand', 'Manipur', 'Bangalore ']

Answer: Jharkhand

Explaination: Saamar campaign started in jharkhand to tackle malnutrition in the state.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which country ranked 1st in 'world Happiness report'?

Option- ['Finland ', 'Netherlands ', 'United State', 'Singapore ']

Answer: Finland

Explaination: India was ranked 140th.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) SMS scrubbing which was news recently related to?

Option- ['TRAI', 'WEF', 'AIIB', 'MMDAC']

Answer: TRAI

Explaination: TRAI- Telecom regulatory authority of India was established year in the 1997.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which state share 510km boarder with Myanmar?

Option- ['Mizoram', 'Karnatak', 'Aasam', 'Nepal']

Answer: Mizoram

Explaination: Mizoram.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 17 july is known for?

Option- ['World happiness day', 'World day for international justice ', 'International Nelson Mandela day', 'Cancer day']

Answer: World day for international justice

Explaination:  is observed annually on 17 July every year. It is also known as the Day of International Criminal Justice or International Justice Day. This day recognise the emerging system of international criminal justice.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Social media giving day observed on?

Option- ['10 june', '15 july', '17 july', '31 August ']

Answer: 15 july

Explaination: It is observed on 15 July. The day was inaugurated by Givver.com, a platform dedicated to fundraising through Twitter, in 2013.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) National frech fry day is observed on?

Option- ['11 July ', '12 July ', '13 July ', '15 July ']

Answer: 13 July

Explaination: It is observed on 13 July to recognise a staple food in menus across the country. The day is generated to celebrate the amazing food dish. Frech fries come in various cuts and styles.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments