Current GKGeneral Studies SSC Railways

Get quiz for Current GK General Studies + SSC Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) In which state, Arcelor Mittal Nippon Steel (AMNS) to set up an integrated steel plant?

a) Assam

b) Meghalaya

c) West Bengal

d) Odisha

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): The Arcelor Mittal Nippon Steel (AMNS) to set up an integrated steel plant having a capacity

of 12 million tonnes per annum in the Kendrapara district of Odisha with an investment of Rs 50000

crore. For this, the organisation has signed MoU with the state government.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) In which state, PM Modi dedicated the 7500th Janaushadhi Kendra in March 2021?

a) Meghalaya

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Rajasthan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): He dedicated 7500th Janaushadhi Kendra to North Eastern Indira Gandhi Regional Institute

of Health and Medical Sciences, Shillong, Meghalaya.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Who among the following launched the ‘Her Circle’ digital platform?

a) Smriti Irani

b) Nita Mukesh Ambani

c) Priyanka Chopra

d) Anandiben Patel

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): To mark the celebrations of International Women’s Day, Reliance Foundation Chairperson

Nita Mukesh Ambani launched a digital platform named ‘Her Circle’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Who among the following launched the ‘Her Circle’ digital platform?

a) Smriti Irani

b) Nita Mukesh Ambani

c) Priyanka Chopra

d) Anandiben Patel

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): To mark the celebrations of International Women’s Day, Reliance Foundation Chairperson

Nita Mukesh Ambani launched a digital platform named ‘Her Circle’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Who among the following is appointed as Vice President and Chief Operating Officer of

Federal Reserve Bank?

a) DPK Gunasekera

b) John William

c) Ligia Noronha

d) Naureen Hassan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer (d): She is appointed as first Vice President and Chief Operating Officer of the Federal Reserve

Bank.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) What was the theme for International Women’s Day, which is marked on 8th March 2021?

a) ‘Women: Strength of Society’

b) ‘Empowering Women Globally’

c) ‘Women in Leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 World’

d) ‘Celebrating Nurses contribution in combating COVID-19’

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): The theme for International Women’s Day, which is marked on 8th March 2021 was ‘Women

in Leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 World’.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which private sector bank launched SmartUp Unnati Mentoring Programme’?

a) ICICI Bank

b) HDFC Bank

c) Kotak Mahindra Bank

d) Yes Bank

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): The ‘SmartUp Unnati Mentoring Programme’ was launched by HDFC Bank. The programme

aims to support women entrepreneurs. It was launched to mark the celebrations of International

Women’s Day

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which private sector bank launched SmartUp Unnati Mentoring Programme’?

a) ICICI Bank

b) HDFC Bank

c) Kotak Mahindra Bank

d) Yes Bank

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): The ‘SmartUp Unnati Mentoring Programme’ was launched by HDFC Bank. The programme

aims to support women entrepreneurs. It was launched to mark the celebrations of International

Women’s Day

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) What was the theme for Virtual New Delhi World Book Fair 2021?

a) National Education Policy (NEP) 2020

b) Education for all

c) Promoting NEP 2020

d) Education: Vital right of children

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurated Virtual New Delhi World

Book Fair 2021 via video conference. This was the 29th edition of the event which was organised by the

National Book Trust (NBT).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) What was the theme for Virtual New Delhi World Book Fair 2021?

a) National Education Policy (NEP) 2020

b) Education for all

c) Promoting NEP 2020

d) Education: Vital right of children

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurated Virtual New Delhi World

Book Fair 2021 via video conference. This was the 29th edition of the event which was organised by the

National Book Trust (NBT).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite