Current GKGeneral Studies SSC Railways

Get quiz for Current GK General Studies + SSC Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following organisation organised the Virtual New Delhi World Book Fair 2021?

a) Central Board of Secondary Education

b) Union Public Service Commission

c) National Book Trust

d) National Council of Educational Research and Training

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurated Virtual New Delhi World

Book Fair 2021 via video conference. This was the 29th edition of the event which was organised by the

National Book Trust (NBT).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following organisation organised the Virtual New Delhi World Book Fair 2021?

a) Central Board of Secondary Education

b) Union Public Service Commission

c) National Book Trust

d) National Council of Educational Research and Training

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurated Virtual New Delhi World

Book Fair 2021 via video conference. This was the 29th edition of the event which was organised by the

National Book Trust (NBT).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Where was the Combined Commanders Conference (CCC) 2021 held?

a) Bengaluru, Karnataka

b) Nagpur, Maharashtra

c) Kevadia, Gujarat

d) Jodhpur, Rajasthan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Union Defence Minister, Rajnath Singh participated in Combined Commanders Conference

(CCC) 2021. The conference was held at Kevadia, Gujarat.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Who among the following entities signed MoU to implement Agroforestry in the silk sector

under the Sub-Mission on Agroforestry (SMAF) Scheme?

a) Ministry of Tribal Affairs and Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

b) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and Central Silk Board

c) Central Silk Board and NABARD

d) Both a and b

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare (MoA&FW) has signed an MoU with the

Central Silk Board under the Ministry of Textiles. The MoU was signed to implement Agroforestry in the

silk sector under the Sub-Mission on Agroforestry (SMAF) Scheme.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which organisation launched the ‘Women Will’ web portal?

a) Microsoft

b) Google

c) Reliance

d) IBM

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer (b): It is the name of a web portal launched by Google on the occasion of International Women’s

Day. The web portal will help 1 million rural women to become successful entrepreneurs by undergoing

various programmes, tutorials etc.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) PM Modi inaugurated ‘Maitri Setu’ in March 2021, which connects India and _____?

a) Nepal

b) Myanmar

c) Bangladesh

d) Bhutan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated ‘Maitri Setu’ connecting India and

Bangladesh. ‘Maitri Setu’ is constructed over the Feni River. The Feni River flows between the Indian

boundary in Tripura and Bangladesh.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) PM Modi inaugurated ‘Maitri Setu’ in March 2021, which connects India and _____?

a) Nepal

b) Myanmar

c) Bangladesh

d) Bhutan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated ‘Maitri Setu’ connecting India and

Bangladesh. ‘Maitri Setu’ is constructed over the Feni River. The Feni River flows between the Indian

boundary in Tripura and Bangladesh.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) With which organisation, Ministry of Women and Child Development signed MoU to boost

the cooperation in Nutrition, Child Protection and Development, Women Empowerment and

Capacity Building sectors?

a) Invest India

b) Google

c) Reliance

d) NITI Aayog

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): The Government of India’s Women and Child Development Ministry has signed an MoU with

Invest India. The MoU was signed to boost the cooperation in Nutrition, Child Protection and

Development, Women Empowerment and Capacity Building sectors.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) With which organisation, Ministry of Women and Child Development signed MoU to boost

the cooperation in Nutrition, Child Protection and Development, Women Empowerment and

Capacity Building sectors?

a) Invest India

b) Google

c) Reliance

d) NITI Aayog

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer (a): The Government of India’s Women and Child Development Ministry has signed an MoU with

Invest India. The MoU was signed to boost the cooperation in Nutrition, Child Protection and

Development, Women Empowerment and Capacity Building sectors.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) J&K launched the ‘Tejaswini Scheme’ for which of the following purpose?

a) Sports exposure to girls

b) Safety of women while in public transports

c) Support financially women to start business

d) Free education for girls to crack government exams

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer (c): The Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir launched the ‘Super-75 Scholarship

Scheme’ and ‘Tejaswini Scheme’. The schemes aim to support the education facilities to the meritorious

girls from poor families and women entrepreneurship.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite