Current GKGeneral Studies SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for Current GK General Studies + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) INS Sandesh to participate in Passage Exercise with BNS Shadinota of Bangladesh


•INS Savitri, the offshore patrol vessel of the India Navy will participate in the Passage Exercise with the naval ship BNS Shadinota of Bangladesh in the Bay of Bengal on September 3, 2021.



Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: INS Savitri to participate in Passage Exercise with BNS Shadinota of Bangladesh


•INS Savitri, the offshore patrol vessel of the India Navy will participate in the Passage Exercise with the naval ship BNS Shadinota of Bangladesh in the Bay of Bengal on September 3, 2021.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) •Slovenia, which currently holds the Presidency of the Council of the European Union, has invited EAM Jaishankar to attend an informal meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •Slovenia, which currently holds the Presidency of the Council of the European Union, has invited EAM Jaishankar to attend an informal meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) INS Savitri departed for India from Chattogram harbour, Bangladesh. INS Savitri delivered two Medical Oxygen Plants (MOPs) to Bangladesh on September 2, 2021, under the Mission Sagar-III. The MOPs were delivered to help Bangladesh with its ongoing fight against COVID-19.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: INS Savitri departed for India from Chattogram harbour, Bangladesh. INS Savitri delivered two Medical Oxygen Plants (MOPs) to Bangladesh on September 2, 2021, under the Mission Sagar-III. The MOPs were delivered to help Bangladesh with its ongoing fight against COVID-19.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Mission Sagar-III is a part of India’s HADR Assistance to friendly foreign countries during the COVID-19 pandemic. The Mission is in line with PM Modi’s vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region). The Mission reflects India as a dependable partner and the Indian Navy as the Preferred Security Partner and First Responder.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mission Sagar-III is a part of India’s HADR Assistance to friendly foreign countries during the COVID-19 pandemic. The Mission is in line with PM Modi’s vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region). The Mission reflects India as a dependable partner and the Indian Navy as the Preferred Security Partner and First Responder.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) •Dr Jaishankar made the remarks during the panel discussion at Bled Strategic Forum in Slovenia on ‘Partnership for a rules-based order in the Indo-Pacific

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •Dr Jaishankar made the remarks during the panel discussion at Bled Strategic Forum in Slovenia on ‘Partnership for a rules-based order in the Indo-Pacific

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) India will engage with all 27 EU members of Indo-Pacific: EAM Jaishankar in Slovenia


•EAM Jaishankar during the meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021, informed that India will engage with all the 27 European Union members on Indo-Pacific



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: India will engage with all 27 EU members of Indo-Pacific: EAM Jaishankar in Slovenia


•EAM Jaishankar during the meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021, informed that India will engage with all the 27 European Union members on Indo-Pacific



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) •Slovenia, which currently holds the Presidency of the Council of the European Union, has invited EAM Jaishankar to attend an informal meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: •Slovenia, which currently holds the Presidency of the Council of the European Union, has invited EAM Jaishankar to attend an informal meeting of the Ministers of Foreign Affairs of EU Member States on September 3, 2021

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) External Affairs Minister (EAM) Dr S Jaishankar is visiting 3 central European countries namely Slovenia, Croatia, and Denmark from September 2 to 5, 2021, to review the bilateral relationship with the 3 central European countries.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: External Affairs Minister (EAM) Dr S Jaishankar is visiting 3 central European countries namely Slovenia, Croatia, and Denmark from September 2 to 5, 2021, to review the bilateral relationship with the 3 central European countries.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In a first, Coal India inaugurates Innovative Remotely Piloted Aircraft System (RIPAS)


•The Coal India Ltd (CIL) under the Ministry of Coal on September 2, 2021, inaugurated an innovative Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) at Mahanadi Coalfields Ltd (MCL).



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In a first, Coal India inaugurates Innovative Remotely Piloted Aircraft System (RIPAS)


•The Coal India Ltd (CIL) under the Ministry of Coal on September 2, 2021, inaugurated an innovative Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) at Mahanadi Coalfields Ltd (MCL).



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) INS Savitri to participate in Passage Exercise with BNS Shadinota of Bangladesh


•INS Savitri, the offshore patrol vessel of the India Navy will participate in the Passage Exercise with the naval ship BNS Shadinota of Bangladesh in the Bay of Bengal on September 3, 2021.



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: INS Savitri to participate in Passage Exercise with BNS Shadinota of Bangladesh


•INS Savitri, the offshore patrol vessel of the India Navy will participate in the Passage Exercise with the naval ship BNS Shadinota of Bangladesh in the Bay of Bengal on September 3, 2021.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite