Emotional IntelligenceGeneral Awareness State Level Teaching Exams Railways SSC

Get quiz for Emotional Intelligence General Awareness + State Level Teaching Exams Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Emotional intelligence (otherwise known as emotional quotient or EQ) is the ability to understand, use, and manage your own emotions in positive ways to relieve stress, communicate effectively

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Emotional intelligence (otherwise known as emotional quotient or EQ) is the ability to understand, use, and manage your own emotions in positive ways to relieve stress, communicate effectively

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Relationship management – You know how to develop and maintain good relationships, communicate clearly, inspire and influence others, work well in a team, and manage conflict.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Relationship management – You know how to develop and maintain good relationships, communicate clearly, inspire and influence others, work well in a team, and manage conflict.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) You can understand the emotions, needs, and concerns of other people, pick up on emotional cues, feel comfortable socially, and recognize the power dynamics in a organization.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: You can understand the emotions, needs, and concerns of other people, pick up on emotional cues, feel comfortable socially, and recognize the power dynamics in a group or organization.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) It can also help you to connect with your feelings, turn intention into action, and make informed decisions about what matters most to you.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: It can also help you to connect with your feelings, turn intention into action, and make informed decisions about what matters most to you.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Emotional intelligence helps you not to build stronger relationships, succeed at school and work, and achieve your career and personal goals.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Emotional intelligence helps you build stronger relationships, succeed at school and work, and achieve your career and personal goals.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Uncontrolled stress raises blood pressure, suppresses the immune system, increases the risk of heart attacks and strokes, contributes to infertility,

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Uncontrolled stress raises blood pressure, suppresses the immune system, increases the risk of heart attacks and strokes, contributes to infertility.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) If you’re able to manage your emotions, you are probably not managing your stress either.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: If you’re unable to manage your emotions, you are probably not managing your stress either.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) many companies now rate emotional intelligence as important as technical ability and employ EQ testing before hiring.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: many companies now rate emotional intelligence as important as technical ability and employ EQ testing before hiring.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) High emotional intelligence doesn't help you navigate the social complexities of the workplace, lead and motivate others

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: High emotional intelligence can help you navigate the social complexities of the workplace, lead and motivate others,

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Intellectual ability or your intelligence quotient (IQ) isn’t enough on its own to achieve success in life.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Intellectual ability or your intelligence quotient (IQ) isn’t enough on its own to achieve success in life.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite