Environmental Issues Concerning India and World at LargeGeneral Studies SSC

Get quiz for Environmental Issues Concerning India and World at Large General Studies + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The water prevention act was formed in the year

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: 1974

Explaination: 1974

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which is the most hazardous pollutant

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: Radioactive substance

Explaination: Radioactive substance

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Pollution can be controlled by

Option- ['Using CNG', 'Stopping nuclear test', 'Treatment of industrial effluents', 'All the above']

Answer: All the above

Explaination: All the above

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Taj Mahal is adversely affected by

Option- ['Vehicular pollution in Agra', 'Vehicular pollution in Bharatpur', 'Population explosion in UP', 'Air pollution due to Mathura refinery']

Answer: Air pollution due to Mathura refinery

Explaination: Air pollution due to Mathura refinery

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Shri sunderlal Bahuguna is associated with

Option- ['Silent valley', 'Women empowerment', 'Kashmir valley', 'Chipko movement']

Answer: Chipko movement

Explaination: Chipko movement

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) UV radiation bring about

Option- ['Skin cancer', 'Lung cancer', 'Mouth cancer', 'Liver cancer']

Answer: Skin cancer

Explaination: Skin cancer

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Deforestation causes

Option- ['Soil erosion', 'Decrease in rainfall', 'Global warming', 'All of these']

Answer: All of these

Explaination: All of these

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Aerobic oxidation takes place in in

Option- ['Stale sewage', 'Septic sewage', 'Both', 'None']

Answer: Septic sewage

Explaination: Septic sewage

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) An endangered bird is

Option- ['Passenger pigeon', 'Pink headed duck', 'Great Indian Bustard', 'Vulture']

Answer: Great Indian Bustard

Explaination: Great Indian Bustard

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The name of desert located in Rajasthan is

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: Thar

Explaination: Thar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite