Error SpottingEnglish SSC English Speaking/Writing Teaching Exams Railways

Get quiz for Error Spotting English + SSC English Speaking/Writing Teaching Exams Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Find the error in the sentence:


Ram was/ senior to/ sam in college

Option- ['Ram was', 'Senior to', 'Sam in college ', 'No error']

Answer: No error

Explaination: The adjectives inferior, superior, senior, junior, prior etc. take the preposition to, not than. E.g.


She always felt inferior to her younger sister.

This material is superior to that.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Find the error in the sentence:


It was him/ who came/ running / into the classroom

Option- ['It was him', 'Who came', 'Running', 'Into the classroom ']

Answer: Into the classroom

Explaination: Change, It was him into It was he

As complement of the Copulative verb is Nominative case.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Find the error in the sentence:


The capital of yemen/ is situating / 2190 meters above / the sea level

Option- ['The capital of yemen', 'Is situating ', '2190 meters above', 'The sea level']

Answer: Is situating

Explaination: Change, is situating → is situated

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Find the error in the sentence:


The captain along with his team/ are practicing very hard/ for the/ forth coming match

Option- ['The captain along with his team', 'Are practicing very hard', 'For the', 'Forth coming match']

Answer: Are practicing very hard

Explaination: Replace, are practicing very hard → is practicing very hard

Subject of the verb must agree in number with verb. Here

Subject of the verb is Captain which is singular so it must take singular verb.


To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Find the error in the sentence:


Supposing if/ it rains / what shall/ we do

Option- ['Supposing if', 'It rains', 'What shall ', 'We do']

Answer: Supposing if

Explaination: Delete 'supposing'


Suppose if it rains what shall we do?

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Find the error in the sentence:


Either nemmu or Mennu / are in the wrong;/ both can / certainly never be

Option- ['Either nemmu or mennu', 'Are in the wrong', 'Both can', 'Certainly never be']

Answer: Are in the wrong

Explaination: Change, are into is


When two or more than two subjects are joined by 'Either, or' 'Neither, nor', the verb agrees with the subject nearest to it.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Find the error in the sentence:

None of two girls/ who were present/ appeared to be inclined/ to listen to sane advice

Option- ['None of two girls', 'Who were present', 'Appeared to be inclined ', 'To listen to sane advice']

Answer: None of two girls

Explaination: Change, None into Neither


None is used in reference for more than two. In reference to two 'neither' is used.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Find the error in the sentence:


Everyone knows/ that the leopard is/ faster / of all animals

Option- ['Everyone knows ', 'That the leopard is', 'Faster ', 'Of all animals ']

Answer: Of all animals

Explaination: Change, of all animals → than any other animal


In a comparative degree THAN is used. Also, the term of comparison must exclude the things compared by use of OTHER.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Find the error in the sentence:


Even if/ the teacher has completed the / course the student can't pass/ unless they study themself

Option- ['Even if', 'The teacher has completed the', "Course the student can't pass", 'Unless they study themself']

Answer: Unless they study themself

Explaination: Change, Themself into Themselves


The plural form of 'THEMSELF' is themselves.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Find the error in the sentence:


Everyone of the students/ has bought/ his / identity card

Option- ['Everyone of the students ', 'Has bought ', 'His ', 'Identity card']

Answer: Identity card

Explaination: Change, everyone → each one


When the number is limited or is implied to be limited 'each one' will be better usage than 'everyone'.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite