Famous Personalities of India and WorldGeneral Studies State Level Railways SSC

Get quiz for Famous Personalities of India and World General Studies + State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) 1. Naina Devi, was associated with which of the following?

A. Stage acting

B. Classical dance

C. Vocal Music✔✔

D. Social service


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

Explanation:

Yes it is true because Mata Naina Devi is a town and a municipal council in Bilaspur district in the Indian state of Himachal Pradesh.As of the 2001 India census, Naina Devi had a population of 1161. Males constitute 63% of the population and females 37%. Naina Devi has an average literacy rate of 81%, higher than the national average of 59.5%; male literacy is 84%, and female literacy is 75%. In Naina Devi, 11% of the population is under 6 years of age.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) 2. In which field Aachan Maharaj has distinguished himself?

A. Drama

B. Dance

C. Vocal Music✔✔

D. Painting



Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

Explanation:

Yes it is true because The

Jagannath Maharaj, popularly known as Achchan Maharaj was the eldest among the three sons of Kalika Prasad, the other two being Luchchu Mahaiaj and Shambhu Maharaj. Really speaking, he was the only brother, who received knowledge direct from his father as well as from his uncle Bindadin. When Bindadin and Kalika Prasad died, Achchan took up the responsibility of training his two brothers, Luchchu Maharaj and Shambhu Maharaj. He (Achchan) was a court dancer of several states of North India, and served for a long time at Raigarh. Though being bulky, he was very agile with his nimble footwork, and was a master of gracefully and beautifully expressing the various sentiments. He was an expert of both Nritta and Bhava. With his death on 20th May 1960 the Lucknow Gharana truly lost its foremost representative. He was survived by his son, Birju Mabaraj, a chip of the old block.


To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 3. Which of the following films has won 9 Oscar Awards in 1988?

A. Rain Man

B. Amadeus

C. The World Safari

D. The Last Emperor✔✔


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True


Explanation:

Yes it is true because Bahadur Shah Zafar or Bahadur Shah II was the twentieth and last Mughal Emperor of India. He was the second son of and became the successor to his father, Akbar II, upon his death on 28 September 1837

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 4. Baden Powell is associated with

A. Sports

B. Film Direction

C. Painting

D. Scouting✔✔


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True


Explanation:

Yes it is true because Lieutenant General Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, 1st Baron Baden-Powell, OM, GCMG, GCVO, KCB, KStJ, DL, was a British Army officer, writer, founder and first Chief Scout of the world-wide Scout Movement, and founder, with his sister Agnes, of the world-wide Girl Guide / Girl Scout Movement.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 5. The name of Pierre Cardin is associated with which of the following fields?

A. Films

B. Painting

C. Fashion Designing✔✔

D. Pop Music


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True


Explanation:

Yes it is true because Pierre Cardin, born Pietro Costante Cardin, was an Italian-born naturalised-French fashion designer. He is known for what were his avant-garde style and Space Age designs. He preferred geometric shapes and motifs, often ignoring the female form. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) 6. Maiden Queen was the nickname of

A. Queen Mary

B. Queen Victoria

C. Queen Elizabeth-I✔✔

D. Queen Elizabeth-II


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True


Explanation:

Yes it is true because Elizabeth I was Queen of England and Ireland from 17 November 1558 until her death in 1603. Sometimes called the Virgin Queen, Gloriana or Good Queen Bess, Elizabeth was the last of the five monarchs of the House of Tudor.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) 7. With which of the following fields is M.F.Hussian associated?

A. Social work

B. Painting✔✔

C. Music

D. Literature


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True..

Explanation:

Yes it is true because Maqbool Fida Husain, better known as M. F. Husain, was an Indian artist known for executing bold, vibrantly coloured narrative paintings in a modified Cubist style. He was one of the most celebrated and internationally recognised Indian artists of the 20th century. 

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) 8. Ashok Pandit is known for his outstanding performance in which of the following?

A. Kabaddi

B. Wrestling

C. Swimming

D. Shooting✔✔


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True


Explanation:

Yes it is true because Ashoke Pandit began his career acting in plays while attending Narsee Monjee College, Mumbai. After graduating, he continued directing plays at the college, until he was eventually offered a sponsorship from the Indian People's Theatre Association (IPTA).Pandit worked as an Associate Director for Raman Kumar, Kundan Shah, and Manjul Sinha, until rising to his own prominence as the producer and director of the comedy TV series Filmi Chakkar.He would later go on to direct the TV shows Tere Mere Sapne and Colgate Top Ten.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) 9. With which musical instrument was Ustad Mustaq Ali Khan associated

A. Sitar✔✔

B. Shehnai

C. Tabla

D. Flute


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True


Explanation:

Yes it is true because Ustad Amjad Ali Khan is an Indian classical sarod player, best known for his clear and fast ekhara taans. Khan was born into a classical musical family and has performed internationally since the 1960s. He was awarded India's second highest civilian honour Padma Vibhushan in 2001.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 10. Who among the following is not reputed as a painter?

A. Laxman Pal

B. Nandlal Bose

C. Amrita Shergill✔✔

D. Satish Gujaral


Option- ['True', 'False']

Answer: True