FertilizersGeneral Science SSC

Get quiz for Fertilizers General Science + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Composited manure is formed from

A. Farm refuse and household refuse

B. Farmyard manure and green manure

C.Organic wastes from which biogas has been extracted

D.Rotted vegetable and animal refuse



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Rotted vegetable and animal refuse

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) If wheat field is inoculated with Rhizobium

A

No effect on soil nitrogen

B

Soil will become nitrogen rich

C

Soil will be depleted of nitrogen

D

Soil will become rich in calcium

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: No effect on soil nitrogen

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Cow dung is appropriately used as

A.Medicine

B.Fuel

C.Manure

D.Building material


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Manure

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Rhizosphere is the region where

A

Rhizobium forms root nodules

B

Bacterial and root nearly make contact

C

Algae and root make contact

D

Soil and root make contact

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Soil and root make contact

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Most famous nitrogen fixing bacterium/biofertilizer is

A

Nitrobacter

B

Nitrosomonas

C

Rhizobium

D

Nitrococcus

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Rhizobium


To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Biofertilizers include

Related:


A

Nitrogen fixing bacteria

B

Both bacteria and cyanobacteria

C

Nitrogen fixing cyanobacteria

D

Bacteria, cyanobactria and mycorrhizal fungi


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Bacteria, cyanobactria and mycorrhizal fungi


To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) A green manure is

A.Sorghum


B.Sesbania


C.Maize


D.Rice




Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Sesbania

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Organic forming does not include


A


Chemical fertilizer


B


Green manures


C


Crop rotation


D


Compost and farmyard manures







Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Chemical fertilizers

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which disease is caused in children due to excessive use of nitrate fertilizers

A

Jaundice

B

Mumps

C

Septicemia

D

Methaemoglobinaemia


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Methaemoglobinaemia

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The biofertilizer present in the roots of legumes is

A

Rhizobium

B

Anabaena