FoodEnvironmental Studies Teaching Exams SSC Railways

Get quiz for Food Environmental Studies + Teaching Exams SSC Railways , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The mode of obtaining food for growth, energy, repair, and maintenance is called

Option- ['Carbohydrate', 'Nutrition', 'Calorie', 'Fatty acid']

Answer: Nutrition

Explaination: Nutrition is the mode of obtaining food. There are two types of nutrition. First is Autotrophic Nutrition and second is Heterotropic Nutrition.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) All of the following are the components of foods except_____

Option- ['Carbohydrates', 'Proteins', 'Vitamins', 'Fiber']

Answer: Fiber

Explaination: Carbohydrates, Proteins, Fats, Minerals, Vitamins, water, and Roughage are seven essential components of a diet.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) How much energy will you get from one gram of glucose?

Option- ['3.8 kilocalories', '4.2 kilocalories', '4.8 kilocalories', '5.2 kilocalories']

Answer: 4.2 kilocalories

Explaination: Glucose is the type of sugar that the body uses for energy. It breaks down the carbohydrates into the simplest form.

Glucose is the simple sugar found in carbohydrates.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following are called macronutrients?

Option- ['Carbohydrates, Proteins, and Vitamins', 'Minerals, Proteins, and Vitamins', 'Carbohydrates, Proteins, and Fats', 'Proteins, Fats, and Minerals.']

Answer: Carbohydrates, Proteins, and Fats

Explaination: Carbohydrates, Proteins, and Fats are the major nutrients called macronutrients or proximate principles of food.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following are the micronutrients?

Option- ['Vitamins and Minerals', 'Proteins and Vitamins', 'Carbohydrates and Fats', 'Proteins and Minerals']

Answer: Vitamins and Minerals

Explaination: Vitamins and Minerals are called micronutrients or protective principles of food.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which components of food are called body builder?

Option- ['Carbohydrates', 'Proteins', 'Vitamins', 'Minerals']

Answer: Proteins

Explaination: Protein is the most essential for body growth and repair of tissues.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following nutrients is the energy producer

Option- ['Carbohydrates and Proteins', 'Proteins and Fats', 'Carbohydrates and Fats', 'Proteins and Vitamins']

Answer: Carbohydrates and Fats

Explaination: Carbohydrates and Fats

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which of the following is called Metabolic regulators?

Option- ['Vitamins and Minerals', 'Vitamins and Water', 'Minerals and Roughage', 'Carbohydrates and Vitamins']

Answer: Vitamins and Minerals

Explaination: Vitamins and Minerals are in the form of small molecules and many of them need no digestion.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which of the following are the primary products of photosynthesis

Option- ['Proteins', 'Carbohydrates', 'Minerals ', 'Water']

Answer: Carbohydrates

Explaination: Carbohydrates

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The elements present in the carbohydrates are

Option- ['Carbon, Hydrogen, and Oxygen', 'Carbon, Hydrogen, and Nitrogen', 'Hydrogen, Oxygen, and Sulpher', 'Carbon, Oxygen, and Nitrogen']

Answer: Carbon, Hydrogen, and Oxygen

Explaination: The general formula of Carbohydrate is Cx(H2O)y

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments