Fractions and relationships between numbersMathematics Teaching Exams State Level Railways SSC Engli

Get quiz for Fractions and relationships between numbers Mathematics + Teaching Exams State Level Railways SSC English Speaking/Writing Computer Skill , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The value of √(-16) is

(a) -4i

(b) 4i

(c) -2i

(d) 2i

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The value of √(-144) is

(a) 12i

(b) -12i

(c) ±12i

(d) None of these

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The value of √(-25) + 3√(-4) + 2√(-9) is

(a) 13i

(b) -13i

(c) 17i

(d) -17i

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) if z lies on |z| = 1, then 2/z lies on

(a) a circle

(b) an ellipse

(c) a straight line

(d) a parabola

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) If ω is an imaginary cube root of unity, then (1 + ω – ω²)7 equals

(a) 128 ω

(b) -128 ω

(c) 128 ω²

(d) -128 ω²

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The least value of n for which {(1 + i)/(1 – i)}n is real, is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Let z be a complex number such that |z| = 4 and arg(z) = 5π/6, then z =

(a) -2√3 + 2i

(b) 2√3 + 2i

(c) 2√3 – 2i

(d) -√3 + i

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The value of i-999 is

(a) 1

(b) -1

(c) i

(d) -i

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Let z1 and z2 be two roots of the equation z² + az + b = 0, z being complex. Further assume that the origin, z1 and z1 form an equilateral triangle. Then

(a) a² = b

(b) a² = 2b

(c) a² = 3b

(d) a² = 4b

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The complex numbers sin x + i cos 2x are conjugate to each other for

(a) x = nπ

(b) x = 0

(c) x = (n + 1/2) π

(d) no value of x

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





Recent Posts

See All