Games and SportsGeneral Knowledge English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level T

Get quiz for Games and Sports General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) SI unit of equivalent conductance


A) ohm/cm

B) Siemens m2/equivalent

C) Siemens/equivalent

D) mho/cm

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Siemens m2/equivalent

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Who is the guardian of fundamental Rights enumerated in Indian Constitution?


A) Supreme Court

B) Parliament

C) Constitution

D) President

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Supreme court

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Who first imposed Jizya Tax in India?


A) Allaudin khilji

B) Aurangzeb

C) Mohammad Bin Qasim

D) Qutb-ud-din Aibak

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Qutbuddin aibak

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) India lies in the hemisphere


A) Northern and eastern

B) Southern and eastern

C) Northern and western

D) Southern and eastren

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Northern and eastern

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Mahatma Gandhi's remark , ' A post-dated cheque on a crumbling bank' is regarding the proposal of ______


A) Simon Commission

B) Cripps Mission

C) Cabinet Mission

D) Wavel Plan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Cripps mission

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) As you go down into a well, your weight


A) increases slightly

B) decreases slightly

C) remains exactly the same

D) None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Decreases slightly

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The state having largest area under waste land is


A) Rajastan

B) Gujarat

C) Madhya Pradesh

D) Jammu and kashmir

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Rajastan

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Patanjali is well known for the compilation of


A) Yoga Sutra

B) Panchatantra

C) Brahma Sutra

D) Ayurveda

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Yoga sutra

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Who composed the Gayatri Mantra


A) Vishvamitra

B) Vasishtha

C) Indra

D) Parikshit

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Vishwamitra

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The place of origin of an earthquake is called


A) Epicentre

B) Seismal

C) Focus

D) Amphidromic Point

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Focus

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite