Games and SportsGeneral Knowledge English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level T

Get quiz for Games and Sports General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which latitude passes through the middle of India?


A) Equator

B) Arctic Circle

C) Tropic of Capricorn

D) Tropic of Cancer

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Tropic of cancer

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Hydrogen bomb is based on the principle of


A) nuclear fission

B) nuclear fusion

C) natural radioactivity

D) artificial radioactivity

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Nuclear fusion

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) ________ is the process of dividing the disk into tracks and sectors


A) Tracking

B) Formatting

C) Crashing

D) Allotting

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Formatting

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Boron cannot form which one of the following anions?


(1) BO−2

(2) BF3−6

(3) BH−4

(4) B(OH)−4

A) Option 1

B) Option 2

C) Option 3

D) Option 4

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Option 2

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) What color does yellow and green make?


A) Lime

B) Ocean mist

C) Maroon

D) Tangerine

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Lime

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Epsom(England) is the place associated with


A) Snooker

B) Shooting

C) Polo

D) Horse racing

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Horse racing

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Union Budget is always presented first in ________


A) The Lok Sabha

B) The Rajya Sabha

C) Joint session of the Parliament

D) Meeting of the Union Cabinet

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: The lok sabha

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The blue colour of the clear sky is due to


A) Diffraction of light

B) Dispersion of light

C) Reflection of light

D) Refraction of light

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Dispersion of light

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Fastest Shorthand Writer was


A) Dr. G. D. Bist

B) J.R.D. Tata

C) J.M. Tagore

D) Khudada Khan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Dr.G.D.bist

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which foreign country is closest to Andaman Islands


A) Sri Lanka

B) Indonesia

C) Myanmar

D) Pakistan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Myanmar

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite