Games and SportsGeneral Knowledge SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for Games and Sports General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Amartya Sen was awarded the Nobel prize for his contribution to Welfare Economics.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Amartya Sen was awarded the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in 1998 and India's Bharat Ratna in 1999 for his work in welfare economics.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Headquarters of the Southern Naval Command of the India Navy is located at Thiruvananthapuram.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: False

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) William Hewlett and David Packard set up a small company called apple.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: False

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Earth Rotation is also called annual motion of the earth?

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: False

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Sachin Tendulkar has not played a single International T20 match for India.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Sachin Tendulkar played 1 international T20 match.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) There are 4 sessions of the Parliament each year: Spring, Summer, Autumn and Winter.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: There are 3 sessions of the parliament. Budget, Mansoon, Winter Session.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The Captain Roop Singh stadium is named after a former Indian cricketer.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: The Captain Roop Singh Stadium, named after a Olympic hockey gold medalist, was originally a hockey stadium before it was converted into a cricket venue in the 1980s.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The Mahabharata is a part of The Bhagavad Gita.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: The Bhagavad Gita is a part of The Mahabharata.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The National Security Guards are also known as Black Cat Commandos due to their uniforms.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The Census in India occur after every 8 years.

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: The Census in India occur after every 10 yeats

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite