General Characteristics of the Compounds of the Alkali MetalsGeneral Science State Level

Get quiz for General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals General Science + State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) On heating Lithium nitrate which of the following compound is not formed?

a) Hydrogen

b) Lithium oxide

c) Nitrous oxide

d) Oxygen

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer: a

Explanation: On heating, lithium nitrate decomposes to give nitrous oxide, oxygen, and lithium oxide whereas the nitrates of other alkali metals decompose on heating and give nitrites and oxygen. Therefore hydrogen isn’t formed.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following mixture is known as fusion mixture?

a) Sodium carbonate and potassium chloride

b) Sodium carbonate and potassium carbonate

c) Sodium bicarbonate and sodium carbonate

d) Potassium bicarbonate and sodium carbonate

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: The mixture of sodium carbonate and potassium carbonate together is known as a fusion mixture. Only Potassium carbonate is as known as pearl ash. It is sometimes used in quantitative analysis.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The solubility of carbonates _____________ down the group.

a) is irregular

b) remains the same

c) decreases

d) increases

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer: d

Explanation: The solubility of carbonates and bicarbonates of alkali metals increases on moving down the group, this is due to the increase in lattice enthalpies. The order is as follows in an increasing way of lithium bicarbonate, sodium bicarbonate, potassium bicarbonate, rubidium bicarbonate, and cesium bicarbonate.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following is called as Chile saltpeter?

a) Rubidium nitrate

b) Sodium nitrate

c) Lithium nitrate

d) Potassium Nitrate

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: Sodium nitrate (NaNo3) is called Chile saltpeter and potassium nitrate (KNO3) is called Indian saltpeter. Chile saltpeter which is Sodium nitrate is commonly and naturally found in Chile and Peru.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following as a chemical formula of Glauber’s salt?

a) NaO4.10H2O

b) NaSO4.1H2O

c) NaSO4.10H2O

d) NaSO.10H2O

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: c

Explanation: Glauber’s salt contains two atoms of sodium, one atom of sulfur, 4 atoms of oxygen, and 10 moles of water. It is the sulfate of sodium and is represented chemically as NaSO4.10H2O. It is soluble in water.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following alkali metal cannot form superoxide?

a) Potassium

b) Lithium

c) Sodium

d) Cesium

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: All the alkali metals when heated with oxygen form different types of oxides. Lithium forms lithium oxide and some amount of lithium peroxide, while Sodium, Potassium, rubidium, and cesium can form superoxide.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following is true regarding the basic strength?

a) Potassium oxide is more basic than cesium oxide

b) Lithium oxide is more basic than sodium oxide

c) Cesium oxide is more basic than potassium oxide

d) Sodium oxide is more basic than cesium oxide

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: c

Explanation: All the oxides, peroxides and superoxides of alkali metals which are formed when heated with oxygen are basic in nature. The basic strength of oxides increases in the order of lithium oxide, sodium oxide, potassium oxide, and cesium oxide.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Superoxides are colored and _____________

a) attractive

b) magnetic

c) paramagnetic

d) diamagnetic

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: c

Explanation: All the superoxides of alkali metals are colored and paramagnetic, as they possess three electrons bond where one unpaired electron is present. Few examples of superoxide are potassium superoxide, rubidium superoxide, and cesium superoxide.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Lithium chloride is more covalent than potassium chloride.

a) True

b) False

c) all of these

d) none of these

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer: a

Explanation: Lithium chloride is more covalent than Potassium Chloride, due to the smaller size of lithium bigger the onion, larger as its polarizability and the covalent character follow the order of Lithium iodide is greater than Lithium Bromide, greater than lithium chloride, greater than Lithium fluoride

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following is true regarding the reactivity of alkali metals towards a particular halogen?

a) Rubidium is greater than that of sodium

b) Sodium is greater than that of lithium

c) Lithium is greater than that of rubidium

d) Rubidium is greater than that of cesium

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: Answer: a

Explanation: Alkali metals combine readily with halogens to form ionic halides. The reactivity order of alkali metals towards a particular halogen increase in the order; lithium, sodium, potassium, rubidium, and cesium.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite