General Science and Life Science (up to 10th CBSE)General Knowledge Computer Skill SSC Railways Stat

Get quiz for General Science and Life Science (up to 10th CBSE) General Knowledge + Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Daltonism is the name referred to which of the following disorders as this name was kept in honour of John Dalton , the father of atomic theory?

Option- ['Deafness', 'Color blindness', 'Night blindness', 'Astigmatism']

Answer: Color blindness

Explaination: Daltonism refers to the Colorblindness of the red-green type which is also known as deuteranopia or deuteranomaly.The term “Daltonism” is derived from the name of the chemist and physicist, John Dalton (1766-1844).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which among the following Vitamin is also known as Tocoferol?

Option- ['Vit d', 'Vit e', 'Vit k', 'Vit b']

Answer: Vit e

Explaination: Vitamin E is a series of organic compounds consisting of various methylated phenols. Because the vitamin activity was first identified in 1936 from a dietary fertility factor in rats, it was given the name “tocopherol” or birth carrying vitamin.

There are eight forms of Vitamin E. In general, food sources with the highest concentrations of vitamin E are vegetable oils, followed by nuts and seeds including whole grains.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The enzyme “Diastase” is secreted in which among the following?

Option- ['Oral cavity', 'Stomach', 'Ileum', 'Duodeum']

Answer: Oral cavity

Explaination: The diastase enzyme converts starch into maltose

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) In Mammalian embryo, which among the following is the outermost membrane that serves as exchange between embryo and environment?

Option- ['Amnion', 'Allantois', 'Chorion', 'Yolk sac']

Answer: Chorion

Explaination: the outermost membrane surrounding an embryo of a reptile, bird, or mammal. In mammals it contributes to the formation of the placenta. It serves as exchange between embryo and environment.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Fatigue is caused because of formation and depositing of which among the following acids in Muscles?

Option- ['Lactic acid', 'Citric acid', 'Malic acid', 'Acetic acid']

Answer: Lactic acid

Explaination: Fatigue is caused because of formation and depositing of Lactic acid, or lactate which is a chemical by product of anaerobic respiration which is the process by which cells produce energy without oxygen around.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) What is the World Health Organization (WHO) criteria for leprosy elimination?

Option- [' 1 case in 1000 individuals', '\xa01 case in 10000 individuals', '\xa01 case in 100000 individuals', '\xa01 case in 1000000 individuals']

Answer:  1 case in 10000 individuals

Explaination: Leprosy is a bacterial disease caused by the bacteria Mycobacterium leprae which affects mainly the skin and nerves. As per WHO guidelines, when the number of leprosy patients gets reduced to below 1 case per 10,000 populations.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Stapes, the smallest and the lightest bone in human body, is the part of which organ ?

Option- ['Ear', 'Nose', 'Neck', 'Hand']

Answer: Ear

Explaination: An adult human has 206 bones while a new born baby has 300 bones. 94 bones fuse as a baby grows. The total number of bones in human skull is 29. The face of a man is made up of 14 bones. Largest and longest bone is femur (thigh bone).The shortest bone in the human body is stapes or stirrup bone in the middle ear.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which among the following is a millet?

Option- ['Sorghum', 'Rice', 'Wheat', 'Maize']

Answer: Sorghum

Explaination: Millets are a group of highly variable small-seeded grasses, widely grown around the world as cereal crops or grains for fodder and human food. It is usually considered a separate cereal, but sometimes also known as great millet.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which organ in herbivorous animals helps in digestion of starch through bacteria?

Option- ['Intestine', 'Stomach', 'Caecum', 'Liver']

Answer: Caecum

Explaination: The cecum or caecum is a pouch within the peritoneum that is considered to be the beginning of the large intestine. It is that organ in herbivorous animals, which helps in digestion of starch through bacteria.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) In which among the following diseases, Seed Therapy is used now a days for treatment?

Option- ['Aids', 'Tuberculosis', 'Cancer', 'Asthma']

Answer: Cancer

Explaination: Seed Therapy which is based on Sujok Therapy deals with the application of seeds or other parts of plants and attaching it with a tape at a corresponding point in the hand or foot of a person feeling pain. This is used now-a-days for cancer treatment.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite