General Science and Life Science (up to 10th CBSE)General Knowledge English Speaking/Writing Compute

Get quiz for General Science and Life Science (up to 10th CBSE) General Knowledge + English Speaking/Writing Computer Skill SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which among the following is a Mollusc?

[A] Cuttle fish

[B] Silver fish

[C] Dog fish

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: : A [Cuttle fish]

Notes:

Cuttle fish or cuttles are marine molluscs of the order Sepiida. Molluscs are an important phylum of invertebrate animals.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which among the following is called ‘queen of spices’?

[A] Cardamom

[B] Clove

[C] Turmeric

[D] None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Cardamom]

Notes:

Cardamom (Botanical name: Elettaria cardamomum) is called the Queen of Spices because of its rich aroma and many uses as a medicine and as a flavoring in food and drink.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The edible part of ‘cabbage’ is which of the following?

[A] Inflorescence

[B] Bud

[C] fruit

[D] none of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Bud]

Notes:

The edible part of ‘cabbage’ is the vegetative bud. Vegetative buds are the buds from which vegetative parts like stems and leaves arise, rather than flowers.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which among the following controls the protein synthesis and heredity ?

[A] Amino acids

[B] Genes

[C] DNA

[D] RNA

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B [Genes]

Notes:

Genes controls the protein synthesis and heredity.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which among the following contributes to the replenishment of soil?

[A] Bacteria

[B] Fungi

[C] Algae

[D] Earthworm

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D [Earthworm]

Notes:

Earthworm contributes to the replenishment of soil. As the earthworm moves through the soil, it creates burrows.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which among the following is caused by Virus?

[A] Mumps

[B] Beri Beri

[C] Tuberculosis

[D] Dysentery

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: : A [Mumps]

Notes:

Mumps is caused by Virus. Mumps is a viral infection that affects the salivary glands that’s easily preventable by a vaccine.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) In which of the following Cloaca which is the posterior opening that serves as the only such opening for the intestinal, reproductive and urinary tracts is present?

[A] Aves only

[B] Aves & Amphibians

[C] Aves, Amphibians and Reptiles

[D] Pisces, Aves, Amphibians & Reptiles

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Aves, Amphibians and Reptiles]

Notes:

Cloaca which is the posterior opening that serves as the only such opening for the intestinal, reproductive and urinary tracts is present in Aves, Amphibians and Reptiles

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which of the following organism grows on Common Bread?

[A] Bacterium

[B] Yeast

[C] Mucor

[D] Virus

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C [Mucor]

Notes:

Mucor is a microbial genus of approximately 40 species of moulds commonly found in soil, digestive systems, plant surfaces.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In which part of the human body “Pleura” is found?

[A] Lungs

[B] Brain

[C] Liver

[D] Heart

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A [Lungs]

Notes:

A pleura is a serous membrane which folds back onto itself to form a two-layered membranous pleural sac.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite