General Science and Life Science (up to 10th CBSE)General Knowledge SSC

Get quiz for General Science and Life Science (up to 10th CBSE) General Knowledge + SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following are the different types of Full Moons?

A. Blood Moons

B. Supermoons

C. Blue Moons

D. All the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Who coined the term “Supermoon”?

A. Richard Nolle

B. Michel Gauquelin

C. Shawn Carlson

D. None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Supermoon is also known as......

A. Perigee-syzygy Moon

B. Perigee Moon

C. Both A and B

D. None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) How a supermoon occurs?

A. It occurs when the Moon is at perigee.

B. When Moon is at the closest point to Earth in its 27-day orbit.

C. The moon at its full phase happens every 29.5 days when the sun fully illuminates the moon.

D. All the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Super Pink Moon gets its name from.....

A. Wildflowers

B. Grass

C. Soil

D. None of the above

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) In how many days the moon orbits the Earth?

A. 27 days

B. 28 Days

C. 29 Days

D. 30 Days

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The well-known cycle of the Moon's phases is governed by which month?

A. Sidereal month

B. Synodic month

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Name the full bright Moon that occurs closest to the start of autumn is known as.....

A. Harvest Moon

B. Blue Moon

C. Super Pink Moon

D. Blood Moon

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Super Pink Moon is also known as......

A. Samkal Moon

B. Paschal Moon

C. Samach Moon

D. Puravach Moon

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following statement is correct about Full Moon?

A. All full moons do not look the same.

B. A full moon occurs when the Moon side facing Earth is fully lit up by the Sun.

C. Both A and B are correct

D. Neither A nor B are correct

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





Recent Posts

See All<