General Science and Life Science (up to 10th CBSE)General Knowledge SSC Railways State Level

Get quiz for General Science and Life Science (up to 10th CBSE) General Knowledge + SSC Railways State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Canine teeth of child (3-4 Years) is not a part of the milk teeth.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Canine teeth of child (3-4 Years) is not a part of the milk teeth.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) "I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air. It is vegetation." Was said by Joseph Priestley

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: "I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air.  It is vegetation." Was said by Joseph Priestley

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) it is not advisable to sleep under a tree at night because it releases Carbon dioxide

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: it is not advisable to sleep under a tree at night because it releases Carbon dioxide

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) 72 is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 72 is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult?

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) 1.5 Liters is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 1.5 Liters is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Iris pigment causes eye colour of person (brown eyes, blue eyes or black eyes)?

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Iris pigment causes eye colour of person (brown eyes, blue eyes or black eyes).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Oxytocin led to the expulsion of milk from the breast during suckling.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Oxytocin led to the expulsion of milk from the breast during suckling.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Fertilization occurs in the female in fallopian tube.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Fertilization occurs in the female in fallopian tube.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) O is the universal recipient blood group.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: O is the universal recipient blood group.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) 0% proportion of children is likely to be colour blindness when their parent (mother has normal vision & father has colour-blindness).

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: 0% proportion of children is likely to be colour blindness when their parent (mother has normal vision & father has colour-blindness).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite