General Science and Life Science (up to 10th CBSE)General Knowledge SSC Railways State Level Teachin

Get quiz for General Science and Life Science (up to 10th CBSE) General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) How many grams of carbohydrate is present in a hen’s egg?

A. 0.61 g

B. 0.5 g

C. 1.3 g

D. 2.5 g


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) What is the total number of permanent incisors in both the upper and lower jaws of the cattle and buffaloes?

A. 4

B. 8

C. 12

D. 16


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) What is the gestation period of camel?

A. 280 to 300 days

B. 320 to 350 days

C. 365 to 400 days

D. 425 to 440 days


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) From which of the following part of a plant opium is obtained?

A. Dried leaves

B. Dried latex

C. Roots

D. Stem bark


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following crop is affected by the "early blight" disease?

A. Potato

B. Rice

C. Sugarcane

D. Wheat


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Where is the Central Drug Research Institute of India is located?

A. Delhi

B. Bangalore

C. Madras

D. Lucknow


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following deficiency causes the dietary deficiency of Xerophthalmia?

A. Protein

B. Vitamin A

C. Riboflavin

D. Unsaturated fatty acids, linoleic and linolenic acids


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Assertion (A): A man with O blood group married to a woman of blood group AB then child will never get an AB group.

Reason (R): Blood group 0 gene is dominant over A, B or AB.

A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

C. A is true but R is false

D. A is false but R is true


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) What part of the Quinine plant is commonly used drug for Malaria?

A. Leaves

B. Fruits

C. Stem bark

D. None

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Assertion (A): The sons of a colour blind woman are always colour blind but not the daughters.

Reason (R): Colour blindness is a sex-linked character and such characters are transferred from mother to son only.

A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

C. A is true but R is false

D. A is false but R is true


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite