General Science and Life Science (up to 10th CBSE)General Knowledge Teaching Exams State Level SSC

Get quiz for General Science and Life Science (up to 10th CBSE) General Knowledge + Teaching Exams State Level SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which state launch a project that aims to provide free internet access to the poor in the State?

Option- ['Sikkhim', 'Assam', 'Kerala ', 'Karnataka ']

Answer: Kerala

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The National Aeronautics and Space Administration renamed its Wide Field Infrared Survey Telescope as?


Option- ['Hubble 2 Space Telescope', 'Nancy Grace Roman Space Telescope', 'Hubble legacy Space Telescope', 'Legend Grace Space Telescope']

Answer: Nancy Grace Roman Space Telescope

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3)   

M.P. Veerendra Kumar passed away at the age of 83 due to cardiac arrest in Kozhikode, Kerala. He was a famous?


Option- ['Singer', 'Politician', 'Actor', 'Cricketer']

Answer: Politician

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match


Option- ['Prithvi Shaw', 'Pranav Dhanawade', 'Virat kholi', 'Shikhar Dhawan']

Answer: Pranav Dhanawade

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) According to international standard, what is the distance of marathon race?


Option- ['26 miles 385 yards', '26 miles', '36 miles 500 yards', '22 miles ']

Answer: 26 miles 385 yards

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Beighton Cup is associated with which of the following?


Option- ['Cricket ', 'Hockey ', 'Football', 'Volley ball']

Answer: Hockey

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The super computer ‘PARAM’ was developed by


Option- ['IIT kharagpur', 'IIT kanpur ', 'TATA', 'C-DAC']

Answer: C-DAC

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The third generation anti-tank missile that was successfully test fired by DRDO at Rajasthan in named


Option- ['Agni', 'Nag', 'Cobra', 'Toophan']

Answer: Nag

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Who is said to be the father of Indian Space Programme?


Option- ['Homi bhabha', 'Abdul kalam', 'Ramesh sharma', 'Vikram sarabhai']

Answer: Ramesh sharma

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following was Indian’s first mapping satellite?


Option- ['CARTOSAT-1', 'Aryabhatta', 'Bhaskara -II', 'INSAT-IA']

Answer: CARTOSAT-1

Explaination:

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite