GeneticsGeneral Science Railways SSC

Get quiz for Genetics General Science + Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) A chromosome may contain one or two crore methods in different phases of the mitotic or meiotic cell cycle

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) If a typical G1 nucleus 2n and contain two compliments of DNA a prophase 1 cell is 2n and contain 4 c DNA

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) During meiosis chromosome number reduction takes place in anaphase 2

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Flase

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The centromere of a chromosome separate during anaphase

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The meiotic cell cycle involves two cell division and two DNA replication

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Flase

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Mendel's law of segregation is supported by a 1:1 test cost ratio

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The non functional form of a gene is called a wild type allele

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Flase

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) A gene can have maximum two alleles

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Flase

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) To test mendel's law of independent assortment the experimental need a minimum of two different genes and their two alleles

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) A 1 :1 phenotypic ratio is expected for home monohybrid test cross with complete dominance

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: True

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite





0 views0 comments