GeographyGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Geography General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Helsinki meeting of 1985 was held to control

Option- ['air pollution', 'water contamination', 'noise pollution', 'None of the above']

Answer: air pollution

Explaination: air pollution

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which one of the following constitutes the topmost layer of Californium biome ?

Option- ['Tall grass', 'Small grass', 'Chaparral', 'Oak canopy']

Answer: Oak canopy

Explaination: Oak canopy

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Large bodied herbivores are found in

Option- ['Tree Savanna', 'Closed Savanna', 'Grass Savanna', 'Shrub Savanna']

Answer: Grass Savanna

Explaination: Grass Savanna

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) In which one of the following states in Chilika lake bird sanctuary located ?

Option- ['Andhra Pradesh', 'Orissa', 'Madhya Pradesh', 'Kerala']

Answer: Orissa

Explaination: Orissa

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) In which one of the following states is Sultanpur lake bird sanctuary located ?

Option- ['Haryana', 'Punjab', 'Rajasthan', 'Orissa']

Answer: Haryana

Explaination: Haryana

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which one of the following constitute the fourth Trophic level of the food chain ?

Option- ['Autotrophs', 'Carnivores', 'Herbivores', 'Omnivores']

Answer: Omnivores

Explaination: Omnivores

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the law of thermodynamics states that there is always a loss of energy in any transfer of energy ?

Option- ['First', 'Second', 'Third', 'None of the above']

Answer: Second

Explaination: Second

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which one of the following is taiga biome ?

Option- ['Sub-saharan biome', 'Savanna grass', 'Sub-arctic biome', 'None of the above']

Answer: Sub-arctic biome

Explaination: Sub-arctic biome

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which one of the following is caused by faulty methods of irrigation ?

Option- ['Salinisation', 'laterisation', 'Gully erosion', 'Wind erosion']

Answer: Salinisation

Explaination: Salinisation

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) When was the Project Tiger launched in India ?

Option- ['1971', '1972', '1973', '1974']

Answer: 1973

Explaination: 1973

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite