GeographyGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Geography General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which one of the following is a greenhouse gas ?

Option- ['Methane', 'Nitrogen', 'Hydrogen', 'None of the above']

Answer: Methane

Explaination: Methane

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which one of the following is known as closed savanna ?

Option- ['Tree savanna', 'Grass savanna', 'Shrub savanna', 'Woodland savanna']

Answer: Woodland savanna

Explaination: Woodland savanna

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which one of the following is the permissible noise level of industrial areas in India during day time ?

Option- ['45dB', '65dB', '75 dB', '90 dB']

Answer: 75 dB

Explaination: 75 dB

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) How long did it take the wildlife to evolve from single-cell bacteria to multi-cell large variety of plants and animals of present time ?

Option- ['less than 10,000 years', '10,000-20,000 years', '20,000-50,000 years', 'Millions of years']

Answer: Millions of years

Explaination: Millions of years

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The horizontal layers of soils are known as

Option- ['soil profile', 'soil composition', 'soil horizons', 'soil structure']

Answer: soil horizons

Explaination: soil horizons

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Central zoo authority of India was constituted in

Option- ['1957', '1972', '1973', 'None of the above']

Answer: 1972

Explaination: 1972

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The height of Australian Eucalyptus can reach

Option- ['over 50 metres', 'over 60 metres', 'over 70 metres', 'over 80 metres']

Answer: over 70 metres

Explaination: over 70 metres

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which one of the following is absolutely predictable and highly reliable ?

Option- ['Wave energy', 'Tidal energy', 'Biomass energy', 'None of the above']

Answer: Tidal energy

Explaination: Tidal energy

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) In which state is Bir Motigarh sanctuary located ?

Option- ['Punjab', 'Rajasthan', 'Assam', 'Gujarat']

Answer: Punjab

Explaination: Punjab

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which one of the following is required in small quantities by plants and animals ?

Option- ['Calcium', 'Nitrogen', 'Phosphorus', 'Molybdenum']

Answer: Molybdenum

Explaination: Molybdenum

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite