GeographyGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Geography General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) While Venus is seen only for one to two hours either after sunset or before sunrise. Jupiter is seen for the whole night whenever it is visible in the sky.

The reason for this is that :

Option- ['Venus is much smaller than Jupiter', 'Venus is far from the Earth than Jupiter', 'Venus reflects lesser light of sun than Jupiter', "he orbit of Venus is inside the earth's orbit whereas the orbit of Jupiter lies outside the orbit of the earth"]

Answer: he orbit of Venus is inside the earth's orbit whereas the orbit of Jupiter lies outside the orbit of the earth

Explaination: he orbit of Venus is inside the earth's orbit whereas the orbit of Jupiter lies outside the orbit of the earth

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which of the following statements is/are correct with respect to Milky Way ?

I. It is a spiral galaxy

II. The solar system resides in one of its spiral arms.

Select the correct answer from the following

Option- ['I only', 'II only', 'Both I and II', 'Neither 1 nor II']

Answer: Both I and II

Explaination: Both I and II

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) What is the difference between asteroids and comets ?

I. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.

II. Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.

III. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.

Which of the following statements given above is/are correct?

Option- ['I and II only', 'I and III only', 'III only', 'I, II and III']

Answer: I and III only

Explaination: I and III only

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Select the correct statement with respect to solar system ?

Option- ['The Earth is the densest of all the planets in our solar system.', 'The predominant element in the composition of Earth is silicon.', 'The Sun contains 75 percent of the mass of the solar system.', 'The diameter of the Sun is 190 times that of the Earth.']

Answer: The Earth is the densest of all the planets in our solar system.

Explaination: The Earth is the densest of all the planets in our solar system.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Which of the following statements is/are correct ?

I. In comparison to the Jupiter, planet Earth displays eclipses more frequently.

II. On Mars, only partial solar eclipses are possible.

Select the correct answer using the code given below :

Option- ['1 only', '2 only', 'Both 1 and 2', 'Neither 1 nor 2']

Answer: Neither 1 nor 2

Explaination: Neither 1 nor 2

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following gases is most predominant in the Sun ?

Option- ['Mithen', 'Nitrogen', 'Hydrogen', 'Ozone']

Answer: Hydrogen

Explaination: Hydrogen

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Revolution around the Sun is maximum for :

Option- ['Venus', 'Jupiter', 'Mars', 'Saturn']

Answer: Jupiter

Explaination: Jupiter

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Consider the following statements :

I. The albedo of an object determines its visual brightness when viewed with reflected light.

II. The albedo of Mercury is much greater than the albedo of the Earth.

Which of the following statements given above is/are correct?

Option- ['I only', 'II only', 'both I and II', 'neither I nor II']

Answer: I only

Explaination: I only

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The speed of rotation of the earth is the highest

Option- ['along the Equator', 'at the North-Pole', 'along the Tropic of Cancer', 'along the Arctic Circle']

Answer: along the Equator

Explaination: along the Equator

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following planets of the solar system has the longest day ?

Option- ['Mercury', 'Jupiter', 'Venus', 'Earth']

Answer: Venus

Explaination: Venus

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite