History of India and Freedom StruggleGeneral Awareness Teaching Exams State Level

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Awareness + Teaching Exams State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Who among the following anticipated Newton by declaring that all things gravitate to earth?

Option- ['Aryabhatta', 'Varahamihira', 'Buddhagupta', 'Brahmagupta']

Answer: Brahmagupta

Explaination: Brahmagupta in his book' Brahmasuphtasiddhanta' and ' Khanda Kahandayaka ' postulated that all things gravitate to the Earth.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The river most mentioned in early vedic literature is

Option- ['Sindhu', 'Sutudri', 'Saraswati', 'Ganga']

Answer: Sindhu

Explaination: Sindhu is most widely mentioned river in early vedic literature. Saraswati is considered to be the most important and sacred Ganga is also mentioned in Rigvedic text but just once. 'Sutudri ' is referred for river Sutlej.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which of the following scripts of ancient India was written from right to left?

Option- ['Brahmi', 'Nandnagari', 'Sharada', 'Kharoshti']

Answer: Kharoshti

Explaination: Kharoshti script found in now pakistan region, is written from right to left which is envolved on the Varnamala system of Indian language.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which one of the following was initially the most powerful city state of India in the 6th century B. C?

Option- ['Gandhar', 'Kamboj', 'Kashi', 'Magadha']

Answer: Kashi

Explaination: Initially Kashi was most powerful city state of India in the 6th century B. C.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) The term 'Aryan' denotes

Option- ['an ethnic group', 'a nomadic people', 'a speech group', 'a superior race']

Answer: a speech group

Explaination: 'Aryan' a speech group called after their language, which spread from central Asia to other places.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Which of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander's invasion?

Option- ['Nanda', 'Maurya', 'Sunga', 'Kanva']

Answer: Nanda

Explaination: Nanda dynasty's ruler Dhanananda was the king of Magadha who controlled nearly whole of North India at the time of Alexander's invasion.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The practice of military governorship was first introduced in India by the

Option- ['Greeks', 'Shakas', 'Parthians', 'Mughals']

Answer: Greeks

Explaination: The practice of military governorship was first introduced by Greeks. It was Alexander who while returning from India parcelled out his captured territory among his military general.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Between which of the following was the ancient town of Takshashila located?

Option- ['Indus and Jhelum', 'Jhelum and Chenab', 'Chenab and Ravi', 'Ravi and Beas']

Answer: Indus and Jhelum

Explaination: Ancient town of Takshashila located between the Indus and Jhelum.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The religion of early Vedic Aryans was primarily of

Option- ['bhakti', 'image worship and Yajnas', 'worship of nature and Yajnas', 'worship of nature and bhakti']

Answer: worship of nature and Yajnas

Explaination: Early Vedic Aryans worshipped different forms of nature such as Indra and Fire God and performed Yajnas to impress them.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) The national motto of India, ' Satyamev Jayate' inscribed below the Emblem of India is taken from

Option- ['Katho Upanishad', 'Chandogya Upanishad', 'Aitareya Upanishad', 'Mundaka Upanishad']

Answer: Mundaka Upanishad

Explaination: 'Satyameva Jayate' which means truth alone triumphs is a mantra from Mundaka Upanishad, which is inscribed below the Emblem of India.

Upon Independence of India, It was adopted as the national motto of India. It is inscribed in Devanagari script at the base of national emblem.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite