History of India and Freedom StruggleGeneral Knowledge Railways SSC State Level

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Knowledge + Railways SSC State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Aam Admi Bima Yojana was launched on 2nd October 2007. It is a social security scheme that is targeted toward the low-income families of India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Aam Admi Bima Yojana was launched on 2nd October 2007. It is a social security scheme that is targeted toward the low-income families of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) The Raghuram Rajan Committee on Financial Sector Reforms was a committee constituted by the Government of India in 2007 for proposing the next generation of financial sector reforms in India

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Raghuram Rajan Committee on Financial Sector Reforms was a committee constituted by the Government of India in 2007 for proposing the next generation of financial sector reforms in India

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Father of the Green Revolution in India and renowned farm scientist M S Swaminathan has given the call for 'evergreen revolution', “which implies productivity improvement in perpetuity without ecological and social harm.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Father of the Green Revolution in India and renowned farm scientist M S Swaminathan has given the call for 'evergreen revolution', “which implies productivity improvement in perpetuity without ecological and social harm.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Vijyanagar (A. D. 1336) and Bahamani (A. D. 1347) witnessed by Muhammad Bin Tughlaq.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Vijyanagar (A. D. 1336) and Bahamani (A. D. 1347) witnessed by Muhammad Bin Tughlaq.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Akbar the great Mughal Emperor proclaimed a new religion Din-e-Ilahi in 1581.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Akbar the great Mughal Emperor proclaimed a new religion Din-e-Ilahi in 1581.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The major towns namely Fatehabad, Hissar, Firozpur, Jaunpur and Firozabad were founded by Firoz Shah Tughlaq.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The major towns namely Fatehabad, Hissar, Firozpur, Jaunpur and Firozabad were founded by Firoz Shah Tughlaq.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) During modern history Martanda Verma emerged as the strong ruler of Travancore (Kerala).

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: During modern history Martanda Verma emerged as the strong ruler of Travancore (Kerala).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The founder of the Karkota dynasty in Kashmir was Durlabhvardhana

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The founder of the Karkota dynasty in Kashmir was Durlabhvardhana

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The 19th century saw the establishment of British rule in India. Following the Mutiny of 1857, the British government faced an acute financial crisis. To fill up the treasury, the first Income-tax Act was introduced in February 1860 by James Wilson, who became British-India's first Finance Minister.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The 19th century saw the establishment of British rule in India. Following the Mutiny of 1857, the British government faced an acute financial crisis. To fill up the treasury, the first Income-tax Act was introduced in February 1860 by James Wilson, who became British-India's first Finance Minister.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Open market operation is a part of Credit Policy.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Open market operation is a part of Credit Policy.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite