History of India and Freedom StruggleGeneral Knowledge SSC Railways State Level Teaching Exams

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Knowledge + SSC Railways State Level Teaching Exams , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) How many members are in Simon commission?

Option- ['6', '7', '5', '8']

Answer: 7

Explaination: 7 members

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which movement is know as salt law or dandi march?

Option- ['Swadeshi movement', 'Non swadeshi movement', 'Non cooperation movement', 'Swaraaj movement']

Answer: Non cooperation movement

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) When was first round table submit held?

Option- ['1930', '1931', '1932', '1929']

Answer: 1930

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) When was world War 2 happened?

Option- ['1939-1940', '1939-1945', '1929-1930', '1914-1919']

Answer: 1939-1945

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Full form of INC

Option- ['Indian non coorporation', 'Indian National court', 'Indian National congress', 'India non congress']

Answer: Indian National congress

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Who is the victory during bengal partition?

Option- ['1900', '1905', '1920', '1907']

Answer: 1905

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Surat split is also known as.....

Option- ['Congress patch up', 'Congress partition', 'Congress party', 'None of these']

Answer: Congress partition

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) When was Simon commission held?

Option- ['1927', '1928', '1930', '1929']

Answer: 1928

Explaination: 1928

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) When was All India Muslim league made?

Option- ['1907', '1909', '1915', '1906']

Answer: 1906

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) DO OR DIE in which movement had started this slogan?

Option- ['Salt law', 'Non cooperation movement', 'Quit India movement', 'Cabinet mission']

Answer: Quit India movement

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite