History of India and Freedom StruggleGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The Chinese Air Force has found itself weak around this part of the LAC with India. The Chinese Air Force has boosted its air defence with the S-400 air defence systems imported from Russia


Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination:

The Chinese Air Force has found itself weak around this part of the LAC with India. The Chinese Air Force has boosted its air defence with the S-400 air defence systems imported from Russia

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2)

China is developing a fighter aircraft airbase in Shakche town in the Xinjiang province, near Eastern Ladakh

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: China is developing a fighter aircraft airbase in Shakche town in the Xinjiang province, near Eastern Ladakh

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) The airbase already exists in the Shakche town and is being developed between the existing airbases of Hogan and Kashgar. The airbase will benefit the Chinese Air Force in overcoming limitations in its fighter aircraft operations along the Line of Actual Control (LAC) with India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The airbase already exists in the Shakche town and is being developed between the existing airbases of Hogan and Kashgar. The airbase will benefit the Chinese Air Force in overcoming limitations in its fighter aircraft operations along the Line of Actual Control (LAC) with India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The Indian side has several airfields in a relatively short distance along the LAC and also has deployed a number of fighter aircraft at the Leh airbase and the Rafale fighter aircraft at the Hashimara and Ambala airbases.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Indian side has several airfields in a relatively short distance along the LAC and also has deployed a number of fighter aircraft at the Leh airbase and the Rafale fighter aircraft at the Hashimara and Ambala airbases.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Mukhtar Abbas Naqvi, Union Minister of Minority Affairs on July 19, 2021, was appointed as Deputy Leader of the House in Rajya Sabha.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Mukhtar Abbas Naqvi, Union Minister of Minority Affairs on July 19, 2021, was appointed as Deputy Leader of the House in Rajya Sabha.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) The position for the Deputy Leader became vacant when Piyush Goyal, Commerce and Industry Minister was made the Leader of the House in Rajya Sabha after Thawarchand Gehlot was appointed as Governor of Karnataka before the cabinet reshuffle.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The position for the Deputy Leader became vacant when Piyush Goyal, Commerce and Industry Minister was made the Leader of the House in Rajya Sabha after Thawarchand Gehlot was appointed as Governor of Karnataka before the cabinet reshuffle.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The Government on July 19, 2021, launched the National Logistics Excellence Awards to recognize players in the logistics supply chain.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Government on July 19, 2021, launched the National Logistics Excellence Awards to recognize players in the logistics supply chain.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The two categories of awards will include logistics infrastructure and service providers, and various user industries.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The two categories of awards will include logistics infrastructure and service providers, and various user industries.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) The logistics awards will highlight best practices such as sustainable practices, digital transformations, technological upgrades, consolidation, and process standardization

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The logistics awards will highlight best practices such as sustainable practices, digital transformations, technological upgrades, consolidation, and process standardization

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Maharashtra will be the first Indian state to issue one million diploma certificates using Blockchain technology, said Nawab Malik, State’s Skill Development Minister.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Maharashtra will be the first Indian state to issue one million diploma certificates using Blockchain technology, said Nawab Malik, State’s Skill Development Minister.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite