History of India and Freedom StruggleGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The indus river is also called as.... River

Option- ['Basol', 'Sindhu', 'Orangi', 'Tirangi']

Answer: Sindhu

Explaination: Sindhu

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) What is the total lenght of the Brahmaputra River?

Option- ['2800 kms', '2500 kms', '2900 kms', '2300 kms']

Answer: 2900 kms

Explaination: 2900 kms

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which river is know as 'sorrow' of bihar

Option- ['Durgavati', 'Kosi', 'Bagmati', 'Dundhubi']

Answer: Kosi

Explaination: Kosi

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which is the longest river in odisha.

Option- ['Indravati', 'Mahanadi', 'Vamsadhara', 'Durgavati']

Answer: Mahanadi

Explaination: Mahanadi

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) In which state does the krishna river originate?

Option- ['Maharashtra', 'Andhra pradesh', 'Rajasthan', 'Chattisgarh']

Answer: Maharashtra

Explaination: Maharashtra

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) From where the river godavari originates.

Option- ['Madhya pradesh', 'Jammu and Kashmir', 'Maharashtra', 'Uttarakhand']

Answer: Maharashtra

Explaination: Maharashtra

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following river is name as the 'dakshin ganga'.

Option- ['Krishna', 'Godavari', 'Kaveri', 'Mahanadi']

Answer: Godavari

Explaination: Godavari

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which of the following is not the peninsular rivers of India.?

Option- ['Godavari', 'Krishna', 'Ganga', 'Kaveri']

Answer: Ganga

Explaination: Ganga

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Which of the following rivers does not originate from India?

Option- ['Ganga', 'Yamuna', 'Chambal', 'Brahmaputra']

Answer: Brahmaputra

Explaination: Brahmaputra

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Where is mayurakshi project?

Option- ['Punjab', 'West Bengal', 'Andhra pradesh', 'Telengana']

Answer: West Bengal

Explaination: West Bengal

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite