History of India and Freedom StruggleGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) The idea of Pakistan was first conceived by


Muhammad Iqbal

M. A. Jinnah

Shaukar Ali

Aga Khan

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: A

Explaination: A

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Who had renamed the famous diamond 'Syamantaka-mani' as 'Kuh-e nur'

(a) Ahmad Shah Durrani

(b) Nadir Shah

(c) Sultan Mahmud

(d) Timur Shah Durrani

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) 'Din-e-Ilahi' religion was founded by

(a) Jahangir

(b) Shah Jahan

(c) Aurengzeb

(d) Akbar


Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The other name of Chanakya is

(a) Samudra Gupta

(b) Amarsimha

(c) Kumar Gupta

(d) Vishnu Gupta

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Who is the author of the book 'Rama Charitamanas'

(a) Kalidas

(b) Valmiki

(c) Tulshidas

(d) Surdas

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress in

(a) 1886

(b) 1892

(c) 1896

(d) 1930

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which battle give East Indian Company the right to collect of revenue in India for first time

(a) Battle of Plassey

(b) Battle of Buxar

(c) Anglo-Maratha War

(d) Anglo-Mysore War

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: B

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Who was the Governor-General of India during Indian Rebellion of 1857

(a) Lord Wellesley

(b) James Broun-Ramsay

(c) Charles Canning

(d) Lord Cornwallis

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: C

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Who had implemented the 'Doctrine of Lapse' policy in India

(a) Lord Wellesley

(b) Lord Ripon

(c) Charles Canning

(d) Lord Dalhousie

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: D

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Who is regarded as “Maker of Modern India”?

[A] M. G. Ranade

[B] Mahatma Gandhi

[C] Keshav Chandra Sen

[D] Ram Mohan Roy

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Raja Rammohan Roy has come to be called the ‘Maker of Modern India’. He was the main force behind introduction of the western education and English language in India. He advocated the study of English, Science, Western Medicine and Technology. He spent his money on a college to promote these studies. He was the founder of the Brahmo Samaj and a great leader of social reform. It was as a result of his persistent campaign that the custom of Sati was declared illegal in Bengal in 1829 A.D. By Lord William Bentick. He was the chief advocate of the modern process of education and the scientific learning.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite