History of India and Freedom StruggleGeneral Knowledge Teaching Exams State Level Railways SSC Compu

Get quiz for History of India and Freedom Struggle General Knowledge + Teaching Exams State Level Railways SSC Computer Skill English Speaking/Writing , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1)

Which among the following Satavahana / Satakarni rulers recovered Malwa from the Shaka rulers?


[A] Gautamiputra Satkarni 

[B] Satkarni I 

[C] Hala 

[D] Yajnsari Satkarni



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: : D [ Yajnsari Satkarni ]


Notes:

Yajna Sri Satakarni, who ruled in second century AD was the last great king of the Satavahana dynasty. Inscriptions about him in Nasik Caves and Kanheri Caves mention that he was able to regain some lost territories such as north Konkan and Malwa from the Shaka rulers.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Which among the following is an extant Shaka of the Rigveda Samhita?


[A] Saunaka 

[B] Ashvalayan 

[C] Shakala 

[D] Sankhayana



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination:  C [ Shakala ]


Notes:

Rigveda is the oldest Veda .In it,only two shakas of the Rig-Veda, Shakala sakha and Baskala shaka, remain alive out of the 21 which existed at one time.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Parnadatta was appointed the Provincial Governor of Saurashtra by __?


[A] Chandragupta Maurya 

[B] Rudradaman 

[C] Chandragupta II 

[D] Skandagupta



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: : D [ Skandagupta ]


Notes:

Skandgupta’s Junagarh Inscription: It states that Skandagupta appointed Parnadatta as goptri (governor) of Surashtra (Saurashtra).



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) The rulers of which among the following dynasties called themselves “Brahma-Kshatriay”?


[A] Palas 

[B] Senas 

[C] Pratiharas 

[D] Chahamanas



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: : B [ Senas ]


Notes:

Senas Dynasty : The dynasty’s founder was Hemanta Sen. It was a Hindu dynasty that ruled from Bengal through the 11th and 12th centuries.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Who among the following wrote ‘Nagananda’?


[A] Banabhatta 

[B] Simhanada 

[C] Pulakesin II 

[D] Harshavardhana



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: : D [ Harshavardhana ]


Notes:

The emperor of Vardhana dynasty, Harshavardhana wrote a play ‘Nagananda’. It describes the story of the Jimutavahana’s self-sacrifice to save the Nagas. It has an enlightening Buddhist legend for its subject and is one of the best works of the Indian Drama.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6)

The earliest evidence of domestication of animals has been provided by Adamagarh. In which of the following states is located Adamgarh ?


[A] Rajasthan 

[B] Madhya Pradesh 

[C] Gujarat 

[D] Maharastra



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: : B [ Madhya Pradesh ]


Notes:

The earliest evidence of domestication of animals has been found in Adamagarh in Hoshangabad district of Madhya Pradesh and Bagor in Bhilwara district of Rajasthan.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Who was the author of the book ‘Tirukkural’?


[A] Seethalai Saathanaar 

[B] ]Tiruttakrdeva 

[C] Ilango Adigal 

[D] Thiruvalluvar



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: : D [ Thiruvalluvar ]


Notes:

Thiruvalluvar was the author of the book ‘Tirukkural (also known as the Kural). It is a classic Tamil sangam literature consisting of 1330 couplets or Kurals. The book is also called as the fifth Veda or ‘Bible of the Tamil Land’.



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The achievements of Samudragupta are mentioned in which inscription?


[A] Hathigumpha inscription 

[B] Allahabad Pillar inscription 

[C] Bairut inscription 

[D] Junagarh Pillar inscription



Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination:  B [ Allahabad Pillar inscription ]


Notes:

The achievements of Samudragupta are composed by his court-poet Harisena in Allahabad Pillar inscription ( or Prayag-Prasasti inscription).



To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link :