Hydrocarbons – AlkenesGeneral Science State Level

Get quiz for Hydrocarbons – Alkenes General Science + State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Alkenes are not called olefins.

a) True

b) False

c) all of these

d) none of these

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: Alkenes are unsaturated noncyclic hydrocarbons which have sp2 hybridization with 120-degree bond angle. They are called olefins which mean oil forming and it indicates they are highly reactive nature alkynes general formula is CnH2n.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Ethene is prepared from chloroethane this is an example of a reaction __________

a) from alkynes

b) removal of vicinal dihalides

c) acidic dehydrogenation

d) dehydrohalogenation

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer: d

Explanation: When chloroethane is heated in the presence of alcoholic potassium Hydroxide, a beta-elimination product is formed, that is ethane, hydrogen, and chlorine are removed which is dehydrohalogenation (the halogen can be either chlorine or bromine or iodine).

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Alkene __________ in the physical properties of alkanes.

a) there is no comparison

b) differ completely

c) differ in a few aspects

d) same as

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: c

Explanation: Alkenes as a class resemble alkanes in physical properties, except in types of isomerism and difference in polar nature. The first three of the series are gases, the next 14 are liquid and the higher members are solids they show a regular increase in boiling point with an increase in size.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Alkenes show __________ isomerism.

a) only structural

b) only geometrical

c) both geometrical and structural

d) neither geometrical nor structural

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: c

Explanation: Alkynes show both structural isomerism as well as geometrical isomerism, structural isomerism exhibited by alkenes are chain isomerism and position isomerism, while alkenes also exhibit stereoisomerism as geometrical cis-trans isomerism.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Addition reaction of hydrogen Bromide to the unsymmetrical alkene follows __________

a) anti markovnikov’s rule

b) markovnikov’s rule

c) kharish effect

d) peroxide effect

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: According to markovnikov’s rule the negative part of the addendum which means adding molecule, gets attached to that carbon atom which possesses less number of hydrogen atoms, it’s the opposite of anti markovnikov’s rule.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) What is kharash effect?

a) Dehydrogenation

b) Peroxide effect

c) Markovnikov’s rule

d) Addition of hydrogen

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: Anti markownikoff rule is also known as peroxide effect and kharash effect; in the presence of organic peroxide, the addition of only hydrogen Bromide molecule on unsymmetrical alkene, takes place contrary to the markovnikov rule.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following is a Bayer’s reagent?

a) The neutral solution of HCL

b) An alcoholic solution of sodium carbonate

c) An acidic solution of potassium hydroxide

d) An aqueous solution of potassium permanganate

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer: d

Explanation: The dilute aqueous solution of potassium permanganate is known as Bayer’s reagent. Alkenes decolorize Bayer’s reagent and it is used as a test for unsaturation in alkenes. It is a powerful oxidant as well as a syn-reaction occurs.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Which of the following compound is more acidic?

a) Alkane

b) Alkene

c) Alkyne

d) All of them are equally acidic

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: C

Explaination: Answer: c

Explanation: The acidic behavior depends upon the hybridization of the molecule as we know that alkane has sp3 hybridization, alkane has sp2 hybridization and alkynes has sp hybridization, due to the higher percentage of s-character, alkyne becomes highly acidic when compared with alkene and alkane.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) What is the intermediate conformation between eclipsed and staggered?

a) Staggered

b) Skew

c) Eclipse

d) Newman

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: B

Explaination: Answer: b

Explanation: The intermediate conformation between eclipsed and staggered is known as skew and gauche formations. The eclipsed form is least stable but the staggered form is the most stable due to the greater distance between the bond pairs or lesser torsional strain.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Which of the following statement is true regarding the reactivity order in order to form alkyl halides?

a) Hydrogen iodide is less than that of hydrogen Bromide

b) Hydrogen Bromide is less than that of HCL

c) HCL is greater than that of hydrogen iodide

d) Hydrogen Bromide is less than that of hydrogen iodide

Option- ['A', 'B', 'C', 'D']

Answer: D

Explaination: Answer: d

Explanation: In chemical properties of alkenes, HCL, hydrogen Bromide and hydrogen iodide are added to alkenes to form alkyl halides as per their reactivity order that is; hydrogen iodide’s reactivity is greater than that of hydrogen Bromide and it is greater than that of HCL.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite