Important Compounds of SodiumGeneral Science State Level

Get quiz for Important Compounds of Sodium General Science + State Level , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Which of the following compound is formed when caustic soda is reacted with ferric chloride?

a) potassium chloride

b) sodium chloride only

c) ferric hydroxide only

d) both ferric hydroxide and sodium chloride✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: d

Explanation: When 1 mole of ferric chloride is reacted with 3 moles of caustic soda, 1 mole of ferric hydroxide which is insoluble and three moles of sodium chloride are formed. It is an example of how caustic soda reacts with salt.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Caustic soda and quicklime are together known as ___________

a) washing soda

b) caustic soda

c) soda lime✔✔

d) quicklime

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: A mixture of caustic soda and quicklime is known as soda lime, where caustic soda as nothing but sodium hydroxide and quicklime is calcium oxide. They are represented by the chemical formula NaOH and CaO respectively.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) Which of the following is a correct formula for washing soda?

a) Na2CO3.10H2O✔✔

b) Na2CO3

c) NaCO3

d) Na2CO

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: a

Explanation: Washing soda is nothing but sodium carbonate it contains two atoms of sodium, one atom of carbon, three atoms of Oxygen and 10 moles of water in one molecule its chemical formula is given by Na2CO3.10H2O.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Which of the following as a Process to prepare washing soda?

a) Solvay process✔✔

b) Amalgam process

c) Boiling

d) Clark’s process

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: a

Explanation: In Solvay process, carbon dioxide gas is passed through brine solution saturated with Ammonia, which results in the formation of sodium bicarbonate, which is filtered and dried it is ignited to give sodium carbonate.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Soda Ash is a ___________ salt.

a) moist

b) anhydrous✔✔

c) electrolysis

d) wet

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: b

Explanation: Sodium carbonate crystallizes from water as decahydrate which effloresces. It on exposure to dry air forms monohydrate which on heating changes to the anhydrous side that is Soda Ash. Therefore, it is an anhydrous salt.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Sodium carbonate forms and ___________ solution.

a) neutral

b) ascetic

c) acidic

d) alkaline✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: d

Explanation: Sodium carbonate on hydrolysis forms an alkaline solution, when sodium carbonate reacts with water it forms carbonic acid which is a weak acid and sodium hydroxide which is a strong base, therefore forming an alkaline solution.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) Which of the following is not a use of sodium carbonate?

a) electronics

b) laundering

c) cleaning

d) textile industry✔✔

Option- ['True', 'False']

Answer: False

Explaination: Answer: a

Explanation: Sodium carbonate or washing soda, which is represented by the chemical formula Na2CO3.10H2O, is used in water softening, laundering, cleaning, paper, Paints and textile industries, it is not used in electronics.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) Sodium bicarbonate is also known as ___________

a) brine solution

b) washing soda

c) baking soda✔✔

d) caustic soda

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: c

Explanation: Sodium Bicarbonate is also known as baking soda, sodium carbonate is also known as washing soda, Sodium Hydroxide is also known as caustic soda and 28% of NaCl solution is known as a brine solution.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Sodium bicarbonate on heating does not give ___________

a) nitrogen✔✔

b) water

c) sodium carbonate

d) carbon dioxide

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: a

Explanation: In the presence of the heat 2 moles of sodium bicarbonate gives 1 mole of sodium carbonate along with one mole of carbon dioxide and one mole of water in an aqueous medium. Sodium bicarbonate is alkaline due to anionic hydrolysis.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) Is baking soda useful?

a) yes✔✔

b) no

c) may be

d) may not be

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Answer: a

Explanation: Yes, baking soda as used as a constituent of baking powder which is a mixture of sodium Bicarbonate, starch and potassium bitartrate or cream of tartar rate and in medicine to remove the acidity of the stomach, a mild antiseptic for skin infections and also in the fire extinguisher.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite