Indian EconomyGeneral Studies Teaching Exams State Level Railways SSC

Get quiz for Indian Economy General Studies + Teaching Exams State Level Railways SSC , SSC , Railways Exams CGL/MTS/CPO, CTET & GATE. Get Free Quiz, PDF notes, Live video and guidance.


Question1) Both Lok Sabha and Rajya Sabha have their Committee on Privileges. The Lok Sabha committee has 15 members, while the Rajya Sabha committee has 10 members. The members are nominated by the Speaker / Chairman as the case may be. The functions of this committee are semi-judicial in nature including examination of breach of privileges of the House. The committee recommends appropriate action.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Both Lok Sabha and Rajya Sabha have their Committee on Privileges. The Lok Sabha committee has 15 members, while the Rajya Sabha committee has 10 members. The members are nominated by the Speaker / Chairman as the case may be. The functions of this committee are semi-judicial in nature including examination of breach of privileges of the House. The committee recommends appropriate action.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question2) Constitutional autocracy introduced by Government of India Act, 1935 vested the executive authority of provinces in the Governors and of center, in the Governor-General on the behalf of the Crown.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Constitutional autocracy introduced by Government of India Act, 1935 vested the executive authority of provinces in the Governors and of center, in the Governor-General on the behalf of the Crown.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question3) In 1862, Lord Canning, the then Viceroy of British India, nominated three Indians to his legislative council. The Raja of Banaras, the Maharaja of Patiala and Sir Dinkar Rao were the part of the council.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: In 1862, Lord Canning, the then Viceroy of British India, nominated three Indians to his legislative council. The Raja of Banaras, the Maharaja of Patiala and Sir Dinkar Rao were the part of the council.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question4) Constituent Assembly was not directly elected on the basis of adult franchise but it did comprise representatives from all the sections of the society. It included all the important personalities with the exception of Mahatma Gandhi and M A Jinnah.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Constituent Assembly was not directly elected on the basis of adult franchise but it did comprise representatives from all the sections of the society. It included all the important personalities with the exception of Mahatma Gandhi and M A Jinnah.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question5) Constituent Assembly held total 11 sessions over the course of two years, 11 months and 18 days. The Constitution makers had gone through the Constitutions of about 60 countries to draft the Constitution of India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Constituent Assembly held total 11 sessions over the course of two years, 11 months and 18 days. The Constitution makers had gone through the Constitutions of about 60 countries to draft the Constitution of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question6) Article 1(1) of the constitution of India says that “India, that is Bharat, shall be Union of States”. The word Union was deliberately chosen in place of Federation to indicate that Indian Union is not the result of an agreement between states (which can be broken at whim) and its component states have no freedom to secede from it. Thus, while states can be broken, reorganized by alternation of boundaries, the country is a union which cannot be broken. Central Government can change the name, boundaries of the states without their permission also. That is why Dr. B R Ambedkar called India as an “indestructible Union of destructible states”.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Article 1(1) of the constitution of India says that “India, that is Bharat, shall be Union of States”. The word Union was deliberately chosen in place of Federation to indicate that Indian Union is not the result of an agreement between states (which can be broken at whim) and its component states have no freedom to secede from it. Thus, while states can be broken, reorganized by alternation of boundaries, the country is a union which cannot be broken. Central Government can change the name, boundaries of the states without their permission also. That is why Dr. B R Ambedkar called India as an “indestructible Union of destructible states”.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question7) The Right to Freedom of Religion is enshrined in Constitution from Article 25 to 28. No person can be compelled to practice any religion. Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion is ensured by the Constitution of India.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The Right to Freedom of Religion is enshrined in Constitution from Article 25 to 28. No person can be compelled to practice any religion. Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion is ensured by the Constitution of India.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question8) The writ of Quo-Warranto  means ‘by what authority or warrant’. It is issued by the court to enquire into the legality of claim of a person to a public office. Thus, it prevents illegal usurpation of a public office. This writ can be issued only in case of a substantive public office of a permanent character.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: The writ of Quo-Warranto  means ‘by what authority or warrant’. It is issued by the court to enquire into the legality of claim of a person to a public office. Thus, it prevents illegal usurpation of a public office. This writ can be issued only in case of a substantive public office of a permanent character.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question9) Article 368  deals with the powers of Parliament to amend the Constitution and its procedure. In the Kesavananda Bharati

case (1973) the Supreme Court ruled that the Parliament cannot amend those provisions which form the ‘basic structure’ of the Constitution.

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: Article 368  deals with the powers of Parliament to amend the Constitution and its procedure. In the Kesavananda Bharati

case (1973) the Supreme Court ruled that the Parliament cannot amend those provisions which form the ‘basic structure’ of the Constitution.

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite



Question10) It is the parliamentary government which is also known as cabinet government or responsible government or Westminster model of government. It is prevalent countries such as Britain, Japan, Canada, India among others

Option- ['True', 'False']

Answer: True

Explaination: It is the parliamentary government which is also known as cabinet government or responsible government or Westminster model of government. It is prevalent countries such as Britain, Japan, Canada, India among others

To play more unlimited Quizzes download the Saarthi App

Download Link : https://cutt.ly/Saarthiwebsite